vrijdag 30 maart 2012

Review: Evol - Evol

Gear Fab 2012-(GF-255)

In 1968 werd in de Seabreeze Lounge te Huntington, West Virginia, de band Evol opgericht, die toen uit Randall Hackney - sologitaar, Mike Blair - basgitaar, Roger Caines - drums en Roger Dillon - orgel bestond, maar ook gitarist, tekstschrijver Jeff Hanichen speelde in de band, hoewel dat on officiël was.
In de 2 jaar daarna begon Evol een eigen identiteit te ontwikkelen en hun sound werd uniek in de omgeving.
Omdat het in de Seabreeze steeds drukker werd, verhuisde de eigenaar zijn zaak in 1970 naar een groter gebouw enkele blokken verderop en noemde zijn nieuwe zaak Club Romair en ook daar groeide de menigte bezoekers, die voor Evol kwamen.
In het najaar van 1970 kreeg de band een platencontract met een label uit Nashville, Tennessee en trad Jeff officiël toe tot Evol, waarna de band ook eigen nummers aan hun repertoire toevoegde.
De opnametechnicus, die voor Columbia Records werkte, gaf de band studiotijd in de Nugget Studio's te Goodletsville, net buiten Nashville en Evol nam daar hun LP op in 10 dagen plus 12 uur om deze af te mixen.
De band keerde naar Huntington terug, om zich klaar te maken voor een toer, maar omdat Jeff voor nog 2 andere bands schreef, bleef hij nog enkele weken.
Na hun thuiskomst verliet Roger Caines de band en werd vervangen door Dave Tatum, waarna de bandfoto voor de hoes gemaakt werd, echter zonder Jeff, die de band in 1971 verliet, zodat Evol met 4 man verder toerde en tot 1977 bleef bestaan.
De LP bevat 12 songs, waarvan "Part Of Reality", een lekkere country popsong, de eerste is en deze song is de enige, die niet door Jeff geschreven is, maar door Randall Hackney.
"For The Sake Of Reality", een prachtige rustige popsong, volgt hierna en deze wordt gevolgd door "Unlucky Guy", een heerlijk stukje pop met garagerock invloeden, dat daarmee meteen één van mijn favorieten is.
Ook schitterend is "I Told A Lie", een uptempo popsong, waarna de band een tandje terug schakelt en het rustige, maar erg mooie, "I Just Don't Care To Dance" laat horen, dat op zijn beurt gevolgd wordt door een song, die de sfeer en stijl van een Bob Dylan song uitwasemt, getiteld "You Shall Be Saved".
Dan hoor je invloeden van de Engelse beat in "If I Am Strong" en dit is werkelijk een schitterend nummer, waarna de band je "Get Out Of My Mind" voorschoteld een prima popsong met vrolijk ritme.
Vervolgens hoor je "Speak Your Mind", een goede popsong, die gevolgd worddt door "There Will Come A Day", dat eveneens een prima popsong is.
Daarna volgen "Good Morning Girl" een lekkere popsong met hitpotenties en "Day Of Sorrow", een heerlijke popsong en een waardige afsluiter van de LP, die meer dan het beluisteren waard is en vermeldenswaardig is nog, dat Gear Fab de re-issue van de LP van Evol dit keer niet alleen op CD uitbracht, maar ook op LP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten