vrijdag 28 februari 2014

Review: Yancy Derringer - Openers

Gear Fab 1999-(GF-129)

Yancy Derringer kwam uit Monroe, Wisconsin en bestond begin jaren 70 uit ex-leden van de bands Atlantic Ocean, Speed Freedom en Birth.
Dat waren: C.F. "Charlie" Kuchler - zang, Hammond orgel, mini Moog synthesizer en piano, Boyd "Zoid" Williamson - zang en sologitaar, Gabriel "Gabe" Berrafato - zang en basgitaar en Lynn "Lance" Gnatzig - zang en drums.
De band trad tussen 1974 en 1976 voornamelijk in het Midwesten van de verenigde staten op in clubs, op universiteiten, op buiten festivals en meerdere soortgelijke plaatsen.
In 1975 bracht de band hun enige LP "Openers" in een oplage van 1000 stuks uit, die werd opgenomen te Libertyville, Illinois en door de nodige airplay, die de LP kreeg, totaal uitverkocht raakte.
Hoewel hun platenlabel dat wel had toegezegd en de band daar ook voor had betaald, kwam er door omstandigheden geen tweede persing van de plaat.
De CD "Openers" bevat 7 eigen geschreven songs, waarvan "Pass The Wine" de eerste is en hierin laat de band een goede dansbare mix van hardrock en pop horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna volgt "Rocket Roll", dat met spacerock geluiden begint, maar al snel over gaat in een swingende rock song in de stijl van glamrock bands als Mud.
Het volgende nummer, "Aero Plane", is een prima mix van pop en country en wordt gevolgd door "I Thought Alot Today", een vrij progressieve pop song, waarin een lekker pakkend ritme zit.
Dan speelt de band "Welcome On", waarbij de band een heerlijke swingende mix maakt van progressieve rock, hardrock en pop en dit nummer wordt gevolgd door "Standing On The Edge", een schitterende cover versie van "Who Do You Love" alleen met een eigen tekst en improvisaties.
Het laatste nummer van "Openers" heet "Weedburner" en hierin speelt de band een fantastisch progressief rock nummer, dat licht psychedelisch klinkt en een hypnotiserende werking heeft.
De CD van Yancy Derringer is een uitstekende plaat, die afwisselende muziek bevat en meer dan de moeite van het beluisteren waard is, waarbij de progressievere songs mij het meest aanspreken, hoewel de andere songs ook niet te versmaden zijn.
Kortom: weer een schitterende uitgave van het Gear Fab label.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten