vrijdag 21 februari 2014

Review: Chirco - Visitation

Gear Fab 1999-(GF-130)

De band Sassafras kwam uit Westchester County (net buiten New York) en bestond uit: Steve H. Foote - keyboards, Ted McKenzie - drums, Bruce Taylor - basgitaar en John Naylor - sologitaar.
Nadat Tony Chirco - drums en percussie de groep vroeg mee te werken aan een project met zanger Anvil Roth en enkele andere muzikanten, vertrok de band naar Denver om dit album bij de lokale muziekscene te promoten.
De plaat, waarop 8 nummers staan, werd in 1972 uitgebracht op het Crested Butte label, dat van de Chileense zakenman J. Carlos Schidlowski was.
Het album, dat uit 2 delen bestaat: "Older Than Ancient" (kant 1)en "Younger Than New" (kant 2), flopte volkomen en kwam, zoals het gaat met LP's uit die tijd, tussen het vuilnis terecht.
Het eerste nummer van kant 1 heet "Sound Of The Cross", een kort instrumentaal stukje zware progressieve rock en dit is in feite een intro voor het volgende nummer "33 Years", waarin de band een lekker in het gehoor klinkende progressieve pop song speelt.
Daarna volgt "'Cause I Love You", een progressieve rock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, met daarin enkele uitstekende tempowisselingen, waarbij de muziek me enigszins aan die van Grand Funk Railroad doet denken.
Dan speelt de band "Golden Image" dat vrij rustig start, maar langzaam over gaat in een stevige uptempo rock song, om vervolgens terug te keren naar het rustige tempo.
Kant 2 begint met "Dear Friends", een schitterend swingende progressieve rock song, waarin ook nu weer enkele prima tempowisselingen zitten en dit nummer bevat tevens invloeden uit de jazz en opnieuw van de muziek van Grand Funk Railroad.
Het wordt gevolgd door "Mister Sunshine", waarin de band een fantastische progressieve rock song laat horen, die swingt als een trein en lichte invloeden uit hardrock bevat.
Vervolgens speelt de band "Minutes", waarin een swingende mix gemaakt wordt van pop, jazz, disco en gospel en dit nummer gaat verder in het heerlijke "Child Of Peace", waar ook invloeden uit musicals in zitten.
De muziek van Chirco is het beluisteren meer dan waard en progressieve pop songs met invloeden uit jazz, hardrock en gospel worden door deze muzikanten vakkundig aan elkaar gesmeed tot een schitterend geheel, waardoor deze plaat ten onrechte tussen het vuilnis terecht is gekomen.
Gear Fab heeft dit verloren gegane juweeltje opnieuw leven ingeblazen, waarvan het te hopen is, dat deze plaat nu meer succes oogst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten