zondag 6 oktober 2013

Review: Deerfield - Nil Desperandum

Gear Fab 2000-(GF-148)

In 1968 richtten John Guerry - piano, orgel en zang, Steve Coleman - sologitaar, steel gitaar en zang, Michael Hickman - slaggitaar, harp en zang, Charlie Bickley - basgitaar, mandoline en zang en Dennis Hansen - drums en zang, The Dream Machine op, een naam, die begin jaren 70 werd veranderd in Deerfield.
Allen zaten toen nog op de middelbare school in hun woonplaats Houston, Texas.
Wat Deerfield zo bijzonder maakte was het feit, dat alle bandleden zowel zongen als teksten schreven en ook hun gedrevenheid tijdens live optredens viel op, zodat hun reputatie en populariteit snel groeide en omdat hun muziek niet aan een bepaalde stijl gebonden was, traden ze op als voorprogramma van diverseartiesten zoals, Cheech & Chong, Molly Hatchet, Fanny en Loggins & Messina.
Onderwijl waren ze ook nog eens 6 avonden per week aktief in de club The Cellar en in 1971 bracht de band hun LP "Nil Desperandum", met daarop 10 songs, in eigen beheer uit op het Flatrock label.
Het eerste nummer is de titelsong "Nil Desperandum", een aangenaam klinkende pop song, waarbij ik de neiging krijg mee te gaan neurieën.
Daarna volgt "Man From Barnaby", een heerlijke psychedelische pop song, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en aan zet tot mee bewegen.
De volgende song heet "Kitty Is A Lady" en ook dit is een lekker klinkende dansbare rock song, die gevolgd wordt door "Family Comfort", een rustige country rock song.
"The Great Rio Grande Border Run" is een swingende country rock song, waarin enkele prima tempowisselingen zitten en "Better Way" is een progressieve rock song met country rock invloeden.
In "Megopolis/Out Without" laat de band me opnieuw een stukje progressieve rock horen, dat een swingende jaren 40 melodie heeft en de muziek me aan die van The Mamas and The Papas doet denken.
Het langste nummer duurt meer dan 12 minuten en heet "The Trilogy", een stuk, dat zoals de titel al aan geeft uit 3 delen bestaat en het eerste daarvan heet "Do You Believe In Words", een schitterend stukje progressieve rock, gevolgd door "Sing Together", een vrolijke licht psychedelische rock song, die aan zet tot dansen en "Relax (Enjoy Your Friends)", eveneens een swingende licht psychedelische progressieve rock song.
Dan volgt de country song "Me Lovin' You" en deze staat in schril contrast met het vorige stuk muziek, hoewel dit geen slecht nummer is.
De laatste song heet "Riverside" en is een uitstekende pop song, die over gaat in een progressieve rock song, die swingt als een trein en hierin is de band op zijn best.
De CD "Nil Desperandum" is lekker afwisselend en staat vol heerlijke muziek, waarvan de uitschieters voor mij "Trilogy" en "Riverside" heten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten