vrijdag 6 september 2013

Review: Tongue - Keep On Truckin' With Tongue

Gear Fab 2000-(GF-151)

De band Tongue werd in 1967 te Stout, Wisconsin, opgericht toen Paul Rabbitt - zang, sologitaar en harp en Bob Collins - basgitaar elkaar ontmoetten in het park voor de universiteit van Wisconsin.
Beiden zijn het er over eens dat blues te gek is en besluiten een band te beginnen.
Nadat Mickey Larson - keyboards en zang en Dick Weber - drums zich bij dit duo voegden was de band compleet en gedurende de eerste vijf jaar trad Tongue veel op de campus van de universiteit op.
In 1972 verhuisde de band, die toen bestond uit: Paul Rabbitt en Mickey Larson en de nieuwe leden Rick Clark - basgitaar en Ted Mueller - drums, naar Milwaukee.
In 10 jaar speelde de band in 20 staten en deed daarbij zo'n 250 optredens per jaar, waarbij ze als voorprogramma fungeerden voor onder andere Alice Cooper, Ted Nugent, Chuck Berry en Cheap Trick en werden er meer dan 100 nummers geschreven en opgenomen.
Ook werd in die periode hun eerste LP "Keep On Truckin' With Tongue" gemaakt om hun verschillende muziekstijlen te etaleren en bracht de band een aantal singles uit, maar het grootste gedeelte van de songs werd bewaard voor het geval de band een contract zou krijgen bij een grote platenmaatschappij, maar
helaas gebeurde dat niet en ging Tongue na 10 jaar uit elkaar.
De LP "Keep On Truckin' With Tongue" bevat 11 nummers, die op de CD met 3 nummers is aangevuld en het eerste nummer "Homely Man Blues" laat me een heerlijke progressieve bluesrock song horen, die gevolgd wordt door "Get Your Shit Together", een uitstekende progressieve rock song met enkele prima tempowisselingen.
Daarna volgen "The Earth Song", een progressieve rock song met een heftig begin, die halverwege over gaat in een vrij rustig tempo met mooie close harmony zang en "The Prophet", een schitterende rustige progressieve rock song, waarin de muziek wel wat lijkt op die van Steppenwolf, "Sidewalk Celebration", waarin de band een strak orgelspel laat horen en het nummer een swingend ritme heeft.
"Slap Her Down Again Paw" is een korte song van nog geen halve minuut, die gevolgd wordt door "Every Time", een progressieve rock song, die swingt als een trein en vervolgens speelt de band "Get Down", een lekker klinkende progressieve rock song met lichte blues invloeden.
Dan volgt "Morning Dew", een fantastische rustige progressieve rock song en één van de uitschieters van de plaat, waarna "Jazz On The Rag" volgt en dit is een swingende rock song, waarin lichte jazz invloeden zitten.
De titelsong is een cover van het door Donovan geschreven "Keep On Truckin'" en deze uitstekende pop song in de stijl van Country Joe & The Fish swingt geweldig.
Het kortste nummer heet "Hashish" en duurt slechts 4 seconden, waarna de band "Stained Glass Window" speelt, een geweldige swingende progressieve rock song, gevolgd door de laatste song van de CD, getiteld "Hey Hey Moma", een vrij ruig rock nummer met een terugkerend ritme en neigend naar de hardrock.
Tongue heeft met dit album een klasse product gemaakt, dat niet ongehoord mag blijven en ik raad iedereen dan ook aan, deze CD eens te gaan beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten