zondag 1 september 2013

Review: Rodney And The Blazers - The Complete Recordings 1960-1964

Gear Fab 2000-(GF-152)

In 1957 speelden Rodney Lay - zang en basgitaar en Bob York - drums samen in de band The Off Beats uit Coffeyville, Kansas.
De bandnaam werd rond 1960 veranderd in Rodney And The Blazers en bestond verder uit: Bob "Sir Robert" Scott - saxofoon, Pete "Peaches" Williams - sologitaar en Don Downing - piano en zang.
Ze speelden elke vrijdag in de El Rancho Opera House, die zich tussen Coffeyville en Independence bevond en in de zomer van 1960 brachten ze hun debuut single via hun eigen Kampus label uit, getiteld "Teenage Cinedrella", dat de eerste plaats in verschillende plaatsen, zoals Philadelphia, Syracause, Phoenix en Fargo.
De band kreeg daardoor meer optredens en ze speelden in Seattle, New York, Baltimore, New Yersey, Arizona, en Brits Columbia en toerden zes weken lang met Bill Haley & The Comets, waarbij ze in Mexico City het laatste optreden deden.
Toen ze in Coffeyville terug keerden, bestond de band nog maar uit 2 oorspronkelijke leden; Rodney Lay en Bob York.
Daarna was het een komen en gaan van diverse muzikanten en uiteindelijk viel het doek voor de band in 1964, die een ruime selectie singles uitgebracht had.
Deze singles zijn verzameld op de CD "The Complete Recordings", aangevuld met enkele onuitgebrachte opnames uit 1962.
De CD start met de debuut single "Teenage Cinderella", een rustige pop song, waarbij de zang, net als bij zoveel artiesten uit die jaren, nogal slijmerig klinkt, terwijl de B-kant "Summertime Rock", een fantastische instrumentale swingende bewerking van het nummer "Summertime" van George Gershwin is, waarbij de saxofoon de hoofdrol voor zich op eist.
Ook hun tweede single werd in 1960 via hun eigen Kampus label uitgebracht en de A-kant daarvan heet "Little Orphan Annie", een swingende rhythm & blues song, die "Summer Love" als achterkant had en dit is een single, die in de stijl van Paul Anka gezongen wordt.
Een van de volgende singles, die via Kampus verscheen, was het instrumentale "Warpain", uit 1961, een geweldig swingend nummer, waarvan ik helemaal uit mijn bol ga en deze had "Oriental Nightmare" als andere kant en ook dit nummer, dat in een iets langzamer tempo gespeeld wordt, is volledig instrumentaal en swingt als een trein.
Daarna volgt een single, die via het Dore label uitgebracht werd in 1960, getiteld "Snowwhite", een single in de stijl van hun debuut single en dus met een beetje zeurderige zang, maar desondanks niet verkeerd klinkend en dit nummer had "Tell Me Baby", een lekkere dansbare song, als B-kant.
Dan hoor ik een nummer uit 1961, dat op het Chan label verscheen en dit heet "It's All Over But The Cryin'", een rustige rock & roll song, die in de stijl "Summer Love" gespeeld wordt.
Vervolgens hoor ik hun laatst uitgebrachte single "Short Fat Fannie", een heerlijke rhythm & blues song met "Boney Marony", een swingende rock & roll song en net als de A-kant een cover van een song van Larry Williams en uitgebracht door het Kampus label.
De derde single, die via hun eigen label uitgebracht werd heet "Blue School" en ook deze komt weer een beetje slijmerig over, maar in die tijd was dat een populaire manier van spelen, terwijl de B-kant "Wrinkles" een schitterende swingende song is.
De laatste 6 nummers werden in 1962 in Gene Sullivan's Hi Fi Recording Studio te Oklahoma City opgenomen en de eerste daarvan is "Dumbell", een erg swingend rock & roll nummer, waarin de band grappig probeert te zijn, gevolgd door "Long Walk Home", een rustig nummer, dat lichtelijke blues invloeden heeft, "California Sun", een fantastische uitvoering van dit nummer, dat dankzij Rodney And The Blazers een facelift kreeg en in precies dezelfde uitvoering in 1964 een hit werd voor The Riveira's, die het nummer perfect kopieerden.
Daarna volgen nog "Tell Me", een uitstekende song met gemiddeld tempo, "It's Gonna Be Me", een swingende rhythm & blues song en "Go Down With The Sun", een geweldige rhythm & blues song, die swingt en lichte soul invloeden bevat.
"The Complete Recordings 1960-1964" is een uitstekende CD, die volgens bijgeleverde informatie echter niet helemaal compleet is, want daarin staat te lezen, dat er nog verscheidene banden met opnames moeten zijn, die niet terug gevonden werden, evenals een compleet album, dat de band in Las Vegas op nam.
Hopelijk komen al deze opnames nog eens boven water en valt er nog meer te genieten van de heerlijke muziek van de band, die het meer dan waard is, beluisterd te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten