vrijdag 20 september 2013

Review: Douglas Fir - Hard Heartsingin'

Gear Fab 2000-(GF-149)

Douglas Fir was de bijnaam van Douglas A. Snider en de CD "Hard Heartsingin'" is het product van een band, die eind jaren zestig bekend stond als The Sun Trio.
De band bestond uit: Richie Moore - sologitaar, Tim Doyle - Hammond orgel en Douglas A. Snider - drums en zang.
De bandleden hadden allen een reguliere baan, maar deelden ook samen een droom en dat was het maken van een LP.
Hun droom werd werkelijkheid toen Quad/MGM besloot opnames van de band op LP uit te brengen.
Voor de uiteindelijke mix van het album, kwam Bruce Bye de band op basgitaar versterken en ook werd er werd een single van de band uitgebracht, getiteld "Smokey Joe's".
Doordat de single veel gedraaid werd, trad de band, die toen Douglas Fir heette, regelmatig op, maar nadat het platenlabel Quad failliet ging, was dat ook meteen het einde van Douglas Fir.
Wat achter bleef is een gerealiseerde droom, die in het jaar 2000 op CD verscheen via het Gear Fab label en daarop staan 10 nummers.
De eerste daarvan is de titelsong "Hard Heartsingin'", een progressieve bluesrock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Jersey Thursday", een rustige rock song, die lichtelijke Zuid-Amerikaanse ritmes bevat en door Donovan geschreven werd.
Dan volgt "I Didn't Try", een progressieve rock song in de stijl van The Peddlers, waarna "Early In The Morning" volgt en dit nummer is net als de titelsong een uitstekende progressieve bluesrock song.
Daarna speelt de band "New Orleans Queen", een progressieve bluesrock song, dat op een nummer van Bob Dylan lijkt, alleen kan ik niet op de titel van de song komen.
Vervolgens speelt de band een nummer met de titel "Moratorium Waltz" en dit is een rustige progressieve rock song, waarbij de band van blazers gebruik maakt en door het drum ritme een enigszins militaire sfeer creëert.
In "Smokey Joe's" swingt de band er op los en hierin zit een heerlijk drum ritme en in "Comin' Back Home" zitten weer lichtelijke Zuid-Amerikaanse ritmes en speelt de band een lekker klinkende pop song.
"Tom's Song" is een prachtige ballad, waarin de band gebruik maakt van viool en blazers klanken en een prima stukje muziek laat horen en in het laatste nummer, "21 Years", speelt Douglas Fir een lekker klinkende progressieve rock song.
"Hard Heartsingin'" van Douglas Fir klinkt prima en is het beluisteren dan ook meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten