woensdag 7 september 2011

Review: Filet Of Soul - Freedom

Gear Fab 2011 (GF-253)

Attilla And The Huns was een band uit de streek rond Chicago en werd op highschool opgericht.
Een jaar na oprichting brachten ze hun debuutsingle, die ze uit eigen zak bekostigd hadden, via het Sara Records label uit, waarvan er lokaal rond de 20.000 exemplaren van werden verkocht.
Nadat ze een band battle hadden gewonnen, met als prijs een nationale toer met optredens, ontmoetten ze producer Lenny Lacour, die hun een contract aanbood voor het maken van 4 singles en een LP in de Chess studios te Chicago, maar dan moest de band wel hun naam veranderen.
Ze gingen daarmee akkoord en als nieuwe naam werd er voor Filet Of Soul gekozen en onder die naam toerden ze 2 jaar lang door Amerika, maar ook traden ze in Groenland op.
De band maakte 11 singles plus 2 LP's, waarvan 1 voor Chess en de andere, "Freedom", in 1969, met daarop 12 songs, waarvan de meeste door zanger Mike Peace geschreven werden, voor het Moniquid label.
Filet Of Soul bestond uit: Mike Peace - vocals, gitaar, Ben Wiesneiwski - gitaar, Denny Lewan - basgitaar en Rich Legault - drums.
De CD begint met "Freedom", een vrij stevige popsong met wat soul en funk invloeden, gevolgd door "Come To Me", dat een lekker swingend ritme heeft en je aanzet tot bewegen.
"Heres Where I Get Off" is een rustige song, die me hier en daar aan de muziek van the Four Seasons doet denken, maar ook hoor ik er Britse beat invloeden in doorklinken.
De Zombies cover "Tell Her No", die door Rod Argent geschreven werd, herhaalt die invloed nogmaals en deze prima uitvoering benadert het origineel vrij dicht.
Ook lekker klinkt de up-tempo song "Sweet Lovin'", maar het volgende nummer "Treat Her Right", dat naar de oude rock & roll neigt, is toch wel één van mijn  favorieten.
Blues en soul kruisen elkaar in "Big City USA" en het blues gebeuren krijgt een vervolg in het schitterende "Standing At The Wrong Machine", compleet met mondharmonica, waarin de band voor mij op zijn best is.
Dan volgt er weer een cover en deze keer is dat de William (Smokie) Robinson compositie "Get Ready", dat iedereen natuurlijk van Rare Earth kent, maar ook deze uitvoering is zeker niet verkeerd.
In "Steppin' Into Your Fire" laat de band horen ook het ruigere gitaarwerk onder de knie te hebben en dit stukje muziek á la Jimi Hendrix mag er 100% zijn, schitterend!
De volgende song, "Learn How To Love", doet me denken aan "Anyone Who Have A Heart" van Dionne Warwick en dit vind ik het minste nummer van de CD.
Gelukkig sluit de band af met een soul song, getiteld "Do Your Own Thing" en hierin hoor je dat Filet Of Soul zich met deze muzieksoort als een vis in het water voelt.
Mijn conclusie is, dat dit een schitterende CD is, die een welkome aanvulling op je collectie kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten