zondag 17 juli 2011

Review: Owen-B - Gear Fab 2011

 Gear Fab 2011 - (GF-250)                                                                             

Owen-B uit Mansfield, Ohio, startte kort na de eerste Britse invasie van bands onder de naam The Wildlife zo halverwege de jaren 60.
De band bestond toen uit: Bob Ross, basgitaar, Charlie Baker – drums, Terry VanAuker – sologitaar en John Kinkle – slaggitaar.
Laatstgenoemde verliet al snel de band en werd vervangen door Tom Zinser en Louie Basso kwam de band als zanger versterken.
Na een jaar van oefenen en regelmatig optreden, kreeg de band een contract bij Columbia records, maar onder voorwaarde, dat zanger Louie Basso vervangen zou worden.
Dat gebeurde en zijn vervanger was Jim Krause, die eerder met Tom Zinser in de band Terry Z and the Sleepers had gespeeld.
Nadat The Wildlife 3 singles voor het Columbia label had uitgebracht, hield de band het daar wel voor gezien en kort daarop veranderde de bandnaam in Owen-B.
Ze deden extra ervaring op door als voorprogramma van grote nationale en internationale bands te spelen, zoals The Doors, The Who, Jefferson Airplane, The Young Rascals en Joe Cocker.
Eind 1969 schreef Tom Zinser het nummer “Mississippi Mama”, dat de band besloot op te nemen en de financiering hiervan uit eigen zak te betalen.
Toen ze in contact kwamen met Wes Farrell, een bekende New Yorkse producer, besloot die het nummer van ze te kopen en het uit te brengen via Janus Records.
De song behaalde de 81ste plaats in de Cashbox hitlijst en de opvolger “Never Goin’ Home” haalde zelfs de eerste plaats bij een lokaal radio station en kreeg een eervolle vermelding in Billboard Magazine.
Na enige meningsverschillen besloot Bob Ross de band te verlaten en Tom Zinser ging over naar basgitaar, terwijl Charlie Baker de band verliet om weer naar school te gaan en hij werd vervangen door Bobby Tousignant.
In deze formatie nam Owen-B hun LP op, waarop 10 eigen composities (8 van Tom Zinser en 2 van Bobby Tousignant) staan.
De eerste song van de CD, “Share”, laat meteen weten, hoe de zangkwaliteiten van de band zijn, want dit is een 52 seconden durende close harmonie song, die over gaat in “Daily News”, een vrij stevig nummer, waarbij het tempo echter niet te hoog ligt en de song gewoon lekker klinkt.
“All We Are Asking” is een folk song, waarin de close harmonie zang weer goed tot zijn recht komt en in de bluespop mix “Mellow Meadow” laat de band horen, dat ze dat genre ook beheerst en dit 8 minuten durende stuk vind ik één van de beste songs van de CD.
Dan is het weer tijd voor “Share”, dat de band in een vervolg versie laat horen, waarin strijkers zijn toegevoegd en deze vondst vind ik ronduit geweldig.
Vervolgens één van de twee composities, die door Bobby Tousignant geschreven zijn, “My Friends”, dat een prachtige popsong is.
Ook “Weekend” is een schitterende popsong, die gevolgd wordt door “Leavin’ It All Up To You” en het uit de toon vallende “Out On Our Own”, dat experimenteel begint en zowaar in een rocksong blijkt uit te monden.
Het laatste nummer van de LP heet “Thank You For Listening”, een prima klinkende rocksong en sluit de LP waardig af.
De CD bevat ook beide singles, die Owen-B via Janus records uitbracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten