vrijdag 8 juli 2011

Review: Julius Victor - From The Nest - Gear Fab 2010

Gear Fab 2010 - (GF-245) 

De band Julius Victor kwam vermoedelijk uit de streek rondom New York.
Hun LP “From The Nest” werd 18, 19, 21 en 22 december 1969 opgenomen in New York City en geproduceerd door de beroemde jazz muzikant Ahmad Jamal.
De LP werd door het ALP (Ahmad Jamal Productions) label uitgebracht in 1969.
De band bestond uit: Mark Schneider – gitaar, Jim Cutsinger – basgitaar, Kimball Lee – orgel en piano en Lawrence Zea Engstrom – drums en tevens schrijver van al hun songs.
Aangezien de informatie niet vermeldt wie de zang voor zijn rekening neemt, blijft dat voor mij dus een vraagteken.
“From The Nest” bevat 8 songs, die bij elkaar zo’n 38 ½ minuut duren.
Het eerste nummer van de CD heet “Stubborn Kind Of Woman”, dat ingetogen begint en langzaam uitgebouwd wordt naar een stevige rock song met een hoofdrol voor het orgel.
“Legend Of The Indian Boy” is het volgende nummer en dit is een vrij rustige progressieve rock song met een lekker in het gehoor klinkende melodie en diverse tempowisselingen en ook hierin speelt het orgel weer een grote rol.
Vervolgens een stevigere song, genaamd “Black Knife” en dit is zoals ik de band graag hoor, swingende invloeden uit de jazz en blues, maar ook uit de progressieve rock en soms te vergelijken in stijl met de beginperiode van Chicago Transit Authority, maar dan zonder blazers.
Het nummer dat erop volgt heet “Circus Lady” en dit is een song, waarbij het ritme regelmatig verandert en daardoor klinkt het zo nu en dan een beetje rommelig vind ik.
Dan krijg je een onvervalst stukje swingende hammondorgel rock voorgeschoteld, dat gelukkig maar iets meer dan een minuut duurt en volgens mij moet het wel een grap geweest zijn, dat de band dit opnam.
“Judiann” is weer een swingende rock song en deze wordt gevolgd door het bijna 13 minuten durende “Fall Of Days”.
Lange nummers zijn meestal de beste vind ik, zeker uit deze muziek periode en ook nu geldt dat weer en “Fall Of Days” is dan ook een progressieve rock song, waarin de band goed gebruik maakt van de ruimte om te improviseren en het geheel laat swingen als een trein, met invloeden uit de jazz en progressieve rock en het is dan ook moeilijk om bij dit schitterende stuk muziek stil te blijven zitten.
De afsluiter van de CD heet “Slide Rule”, dat eveneens een stevige progressieve rock song is waarin goede tempowisselingen zitten en hierin speelt het gitaarwerk samen met het orgel en de zang de belangrijkste rol.
“From The Nest” is een lekkere CD en het beluisteren meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten