vrijdag 25 april 2014

Review: The Projection Company - Give Me Some Lovin' / Staff Carpenborg And The Electric Corona - Fantastic Party

Gear Fab 2014-(GF-271)

Uitgave GF-271 bevat 2 LP's, waarvan niets of nauwelijks iets bekend is omtrent de uitvoerenden, behalve dan de titel van de plaat plus de bandnaam, maar wie de bandleden waren, die de muziek maakten en waar en wanneer de muziek is opgenomen staat niet vermeld.
De eerste 10 nummers worden gespeeld door The Projection Company, die hun LP "Give Me Some Lovin'" via het Custom label uitbrachten in 1967.
De LP start met het alom bekende "Gimme Some Lovin'", een cover van het nummer van de Spencer Davis Group, die op een prima manier vertolkt wordt, waarbij de band ook een lichte eigen inbreng aan het nummer toevoegt.
Daarna speelt de band "Boil The Kettle", een lekker swingend instrumentaal progressief rock nummer, dat gevolgd wordt door "What Else", dat eveneens instrumentaal is en minstens net zo swingend klinkt.
In "Uh Uh Uh" laat de band weer een gezongen nummer horen, waarin een uptempo zit en het ritme vrij dansbaar is en, net als in het vorige nummer, grotendeels door het orgel gedomineerd wordt.
Dan volgt "I Can't Stand It Baby", een swingende gezongen mix van soul en beat en in "Wild Times" laat de band een heerlijke song horen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Vervolgens speelt de band "Don't Think Twice" en hierin zit een lekker dansbaar ritme, dat in uptempo gespeeld wordt en klinkt de samenzang uitstekend.
"Kimeaa" is een schitterend instrumentaal psychedelisch nummer, waarbij de band op geweldige wijze gebruik maakt van de sitar, "Our Man Hendrix" laat de kwaliteiten van de sologitarist horen, door het gitaarspel te laten overheersen en in het laatste nummer, "Tune Out Of Place", krijgt ook het Hammond orgel de kans om op de voorgrond te treden.
Dan is het de beurt aan Scott Carpenborg And The Electric Corona, die hun LP "Fantastic Party" in 1971 uitbrachten via het Maritim label en hierop staan 8 nummers, die allemaal geschreven zijn door Paul Bucher, die vermoedelijk het belangrijkste bandlid was.
Ook van deze plaat zijn verder geen gegevens bekend, behalve dan dat dit hoogstwaarschijnlijk een Duitse band was, aangezien de hoes de tekst "Die Tanzplatte Für Heise Stunden" bevat.
De plaat begint met "All Men Shall Be Brothers Of Ludwig", waarin de eerste tonen van "De Vijfde" van Beethoven zijn, maar daarna laat de band er een heerlijke partij psychedelische muziek op los, die in een swingend ritme gespeeld wordt.
Daarna vervolgt de band met "The Every Days Way Down To The Suburbs", waarin de mix van psychedelische muziek, jazz en improvisatie te horen is en het begin van "Lightning Fires, Burning Sorrows" lijkt uit het circus afkomstig, waarbij het hooggeëerd publiek al bijna te horen is, ware het niet, dat de band plotseling besluit een geweldig stukje experimentele muziek te gaan spelen, waarin er ook met het stereo geluid geëxperimenteerd wordt, dat van links naar rechts over gaat.
Het volgende nummer heet "Swing Low, If You Like To Do" en hierin laat de band een swingend stukje rock muziek horen, dat gemixt met experimentele rock en flinke fuzz op de gitaar, een fantastisch nummer oplevert.
"Stainly Heavy Needles" is een heerlijk geïmproviseerd jazz nummer, dat in een hoog tempo gespeeld wordt en "P.A.R.T.Y.", een uitstekende mix van experimentele rock en psychedelische muziek, in een gemiddeld tempo gespeeld.
Daarna volgt "Let The Thing Comin' Up" en ook dit is weer zo'n lekker klinkende vrij experimentele song, waarin deze keer een licht hypnotiserend ritme zit.
Het laatste nummer heet "Shummy Poor Clessford Idea In Troody Traprest Noodles" en hierin speelt de band een schitterend psychedelisch experimenteel instrumentaal nummer, waarin ook nu weer een heerlijk hypnotiserend ritme zit, dat voor een licht trance zorgt.
Roger Maglio is er opnieuw in geslaagd 2 uitstekende uitgaves te vinden en deze te combineren op één CD, waarbij vermeldenswaardig is, dat de LP "Fantastic Party" de naam van de titel volledig waar maakt; Fantastisch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten