vrijdag 18 april 2014

Review: Perry Leopold - Experiment In Metaphysics

Gear Fab 1999-(GF-122)

Perry Leopold werd in Philadelphia geboren en luisterde in zijn jeugd naar folk muziek van onder andere Bob Dylan, Phil Ochs, Joan Baez, Tim Buckley en Tim Hardin.
Op zijn vijftiende begon hij met het schrijven en spelen van zijn eigen songs, zichzelf begeleidend op gitaar.
In 1970 maakte hij zijn eerste LP "Experiment In Metaphysics", die in 5 uur tijd in de kelder van een schoenenreparatie winkel was opgenomen en in een oplage van 300 exemplaren was geperst.
De meeste van de 300 exemplaren, die op het WS label verschenen, werden gratis weggegeven in Philadelphia en enkele daarvan doken dertig jaar later op in Hong Kong en Singapore.
Het album bevat 7 nummers en bestaat uit 2 verschillende kanten: kant 1: Kommercial, waarop 4 songs staan en kant 2: Acid-Folk met daar op 3 songs, maar de CD versie heeft nog 3 bonusnummers extra.
De plaat begint met "The Absurd Paranoid", een iets meer dan 8 minuten durende mooie folk song, die in een rustig tempo wordt gespeeld en gezongen en lichte psychedelische invloeden bevat, waarbij de tekst van serieuze aard is.
Daarna volgt "Cold In Philadelphia", eveneens een rustige folksong met een tekst, die met het leven te maken heeft en een licht religieuze achtergrond bevat.
In "And Then, The Snow Came" speelt Perry een psychedelisch instrumentaal nummer met wisselende ritmes en in "The 35Th Of May" speelt hij opnieuw een uitstekende rustige folk song.
"Experiment In Metaphysica" is weer een instrumentaal nummer en daarin speelt Perry een lekker stukje muziek met afwisselende ritmes, dat gevolgd wordt door "When You're Gone (Everything Goes)", een prettig in het gehoor klinkende religieuze folk song en "The U.S.S. Commercial", een prachtige folk song, waarin opnieuw wisselende tempo's zitten.
De eerste van de bonus nummers heet "Jets They Roar" en daarin laat Perry een aanklacht tegen het oorlogsysteem horen en ook in "The Prophesy" speelt hij eenfolk song met een serieuze aanklacht tegen het systeem.
De laatste song is "The Dawning Of Creation" getiteld en hierin speelt hij een uitstekende folk song, die prima in het gehoor klinkt.
De CD "Experiment In Metaphysics" bevat heerlijk rustige muziek, die vergezeld gaat van een boodschap en is daarom alleen al de moeite van het beluisteren waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten