vrijdag 4 april 2014

Review: Wizard - The Original Wizard

Gear Fab 1999-(GF-124)

Wizard werd in 1970 te Tampa, Florida opgericht door Paul Forney - zang en basgitaar en Ben Schultz - solo-, slaggitaar en zang en bestond tot 1972.
Nadat Chris Luhn, die roadie was van de band Brother, als drummer bij dit duo was gekomen, was de band een feit.
Nadat de bandleden een gedegen repertoire had opgebouwd en goede kritieken kregen, werden ze gevraagd als voorprogramma te fungeren voor Iron Butterfly.
Helaas voor Wizard was dat maar voor korte duur, want het aanwezige publiek vond Wizard geweldig en liet de band niet van het podium gaan, waardoor Iron Butterfly het voorprogramma schrapte.
Ook speelde Wizard begin jaren 70 als voorprogramma van onder andere Chicago, Mountain, Flock en Rod Stewart en bracht in 1971 hun enige LP "The Original Wizard" via het Penguin label uit, waarop 11 nummers staan.
Tevens verscheen dat jaar hun single "Got Love" / "Freedom", die door het Penguin label werd uitgebracht en ook op de CD uitgave van het Gear Fab label te vinden is.
De geremasterde CD The Original Wizard start met "Freedom", een lekker klinkende stevige progressieve rock song, die gevolgd wordt door "Come And See The Bride", dat in een rustig tempo begint, waarna de band er met enkele tempowisselingen in slaagt een prima song te laten horen.
Daarna volgt "What Do You Know About Mary?", een heerlijke stevige rock song, die gevolgd wordt door "Opus Ate", eveneens een uitstekende stevige rock song, waarin een vrolijk aanstekelijk ritme zit.
Dan speelt de band het korte "Goin' Away", dat een in uptempo gespeeld wordt en aanzet tot dansen, waarna "Killing Time" volgt, een schitterende song, waarin de muziek hier en daar iets weg heeft van het Jimi Hendrix nummer "Purple Haze".
In "Got To See My Way" laat Wizard een vrij ruige progressieve rock song horen, die swingt als een trein en in "Ride" speelt de band een mix van country en rock in een prima dansbaar nummer.
"Seance" is wederom een lekker klinkende progressieve rock song, die heftig eindigt, "Talkin' To God", een religieuze rock song die swingt en het laatste nummer van de LP "Evergreen", een schitterende progressieve rock song.
Vervolgens volgt de A-kant van de single "Got Love", een uitstekende dansbare vrij commerciële rock song, waarna de single versie van "Freedom" te horen is en dit is een net zo lekker klinkende uitvoering als die van de LP.
Zoals veel van de uitgaven van Gear Fab is dit wederom een kwaliteitsproduct, die het beluisteren meer dan waard is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten