zaterdag 11 augustus 2012

Review: The Echoe Band - Complete Recordings

Gear Fab 2002-(GF-195)

The Echoe Band werd in 1965 opgericht onder de naam The Echoes te Miami,  Florida en eind 1967 veranderde de naam in The Echo.
Ze waren vooral in en rond Miami actief en waren voorprogramma van vele grote artiesten en bands, zoals Billy Joe Royal, Sonny & Cher, Jay And The Americans, Eric Burdon And The Animals, Frank Zappa And The Mothers Of Invention, The Grass Roots, Mitch Ryder And The Detroit Wheels, Iron Butterfly, The Blues Image en ander bands.
The Echoe Band bestond in 1965 uit: Kenny Ahem - sologitaar en Wayne Magley - gitaar, die in 1962 samen in de band The Teen Beats hadden gespeeld en samen met Jim Crosbie - drums en Scott Lamb - basgitaar de band vormden.
Ze speelden op lokale feesten en partijen en deden mee aan een bandjes wedstrijd, waar ze tweede werden.
In 1966 besloten ze dat het tijd werd een single te maken en namen "Wild Mother" / "Every Second Of The Day" op, waar alleen een proef persing van werd gemaakt, maar nooit officieel verscheen.
Daarna kwamen ze in een lokale dancing terecht, waar ze als begeleidings-band van bekende artiesten, zoals Neil Diamond en Bobby Vee fungeerden, maar ook traden veel op dansavonden op.
In 1966 kwam ook toetsenist, zanger Don Fedele bij de band, werd basgitarist Scott Lamb vervangen door Bill Kerti en Jim Crobie door Don Goodson.
Kort daarvoor had de band hun single nogmaals opgenomen, maar toen via een kleine vier sporen recorder.
Ook namen ze "Three Little Fishes", maar ook die haalde het vinyl niet en nadat ze een andere manager hadden gevonden en als begeleidins-band mee hadden gewerkt aan een single van Charles Silvestri, namen ze enkele songs op in de Universal Studios.
Het was de bedoeling dat "Shadows" / "Cheatin' Girl" hun single zou worden, maar het Argee label koos "Not For Real" als B-kant en de single werd een grote hit in West Palm Beach.
Doordat de band naamsbekendheid had gekregen speelden ze in het voorprogramma van bekende bands en waren ze graag geziene gasten in diverse radio programma's.
In 1968 verliet Wayne de band on bij de luchtmacht dienst te nemen en gingen ze als kwartet verder en toen Kenny in 1969 naar Vietnam moest, besloten de resterende bandleden daarom de band maar op te heffen.
Hun nalatenschap bestaat uit 23 songs, waarvan er verschillende in een andere versie op de CD staan.
Het eerste nummer heet "Wild Mother", een lekker ruige garagerocksong en dit is meteen een alternatieve versie van de single, waarin ijselijke kreten zitten.
Ook de volgende song is een alternatieve uitvoering en deze is van "Every Second Of The Day", een heerlijke garagerocksong, die gevolgd wordt door de bubble gum song "Three Little Fishes", die aardig klinkt en niet werd uitgebracht.
Daarna de alternatieve versie van "Shadows" en dit nummer is een werkelijk schitterende garagerocksong, die licht psychedelische invloeden bevat.
Dan het onuitgebrachte "Cheatin' Girl", waarin de band wel iets van onze Outsiders lijkt weg te hebben en deze garagerocksong klinkt me als muziek in mijn oren.
Het eerste nummer, waarvan een single is gemaakt heet "Don't Know Why" en deze snelle garagerocksong stamt uit 1968 en werd samen met "Young People", eveneens een garagerocksong maar wel iets commerciëler, in Miami opgenomen.
Vervolgens hoor ik "Everything But Time", dat een pure popsong is, "Dusty Said Goodbye" en ook dit is in een goede popsong, waarna de officiële single uitvoering van "Wild Mother" volgt en na de alternatieve versie gehoord te hebben, valt deze vies tegen, want hij is een stuk gelikter.
Daarna is het de beurt aan de andere kant van de single en "Every Second Of The Day" en ook deze klinkt minder ruig als de alternatieve versie, maar is toch wel goed te pruimen.
De single uitvoering van "Shadow" is de volgende, die ik te horen krijg en de band speelt met deze uitvoering op safe, want ook nu geldt weer, dat er flink aan gesleuteld is, om de band maar zo goed mogelijk uit de verf te laten komen.
"Not For Real" is een lekker in het gehoor klinkende popsong met licht psychedelische invloeden en dan hoor ik de derde uitvoering van "Wild Mother" en ook dit is een alternatieve, die bijna het niveau van het origineel uit 1966
haalt en ook de uitvoering van "Every Second Of The Day" staat er drie keer op en deze uitvoering klinkt qua geluid een stuk helderder dan het origineel.
Dan volgt de alternatieve versie van "Dont Know Why" en dit is een schitterend stukje muziek, dat ik beter dan de single vind klinken, waarna ik een andere uitvoering van "Young People" hoor, die een heuse drumsolo bevat.
Ook "Shadows" staat drie maal op de CD en deze uitvoering klinkt fantastisch.
Daarna staan er enkele covers op, die in 1969 opgenomen werden in de Criteria Studios te Miami, te beginnen met "Sunshine Of Your Love" van Cream en deze uitvoering benadert het orgineel heel erg.
Net als zoveel bands uit de zestiger jaren had ook The Echoe Band "Dock Of The Bay"van Otis redding op hun repertoire en deze "blanke" uitvoering klinkt niet onaardig, maar het volgende nummer, een cover van de Eric Burdon and The Animals song "Montery" is een prima versie.
Maar ook de versie van de Doors song "Love Me Two Times" mag er zijn en het als laatste gespeelde "Hello Goodbye", een cover van The Beatles song komt erg dicht in de buurt van het origineel.
"Complete Recordings" van The Echoe Band is een prima CD met enkele aangename verrassingen en het aanschaffen dubbel en dwars waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten