vrijdag 20 april 2012

Review: Various Artists - Psychedelic States Illinois In The 60s Vol.1

Gear Fab 2004-(GF-207)

Zoals in alle staten van Amerika, stond ook in de staat Illinois in de jaren 60 de muziek in het teken van garage, psychedelische, progressieve rock en beat.
Een hoop van de singles, die toen uitgebracht werden, staan al op de diverse verzamel LP's, maar toch vond Roger Maglio van Gear Fab het nodig zelf ook een verzamel CD uit te brengen, waar vast en zeker bands op staan, die nog niet eerder via één of andere verzamelplaat verschenen.
Illinois In The 60s Vol.1 is de negende in de serie Psychedelic States en hierop staan 27 songs van evenzoveel bands, maar helaas zijn niet van alle bands de gegevens bekend.
De CD begint met Poother Unitd, die de single "Maggie" / "Tastee Freeze (Not Going To Wait Any Longer)", een schitterende poprocksong, in 1968 via het Cadet label in een hele beperkte oplage uitbrachten.
In 1967 bracht het Royce label de single "Sugar Shack A Go-Go" / "She's Mine", een psychedelische rocksong uit van The Children Of Darkness, die de song eerder uitgebracht zagen worden door het Rita label.
Ook psychedelisch is het nummer "Make Love, Not War" van The Nervous System, die hun single in 1967 via Jambee uitgebracht zagen worden met "Oh" als B-kant.
In Chicago werd de band The Chicago Loop opgericht, die in 1968 de single "Technicolor Tuesday" / "Beginning At The End", een heerlijke poprocksong, voor het Mercury label maakten onder leiding van Michael Bloomberg.
De band zou nog verscheidene singles uitbrengen, waaronder de nationale hit "My Baby Comes To Me" uit 1969 en bandleden zouden later in bands als The Electric Flag, Mitch Ryder & The Detroit Wheels en The Peter Frampton band terecht komen.
1966 was het jaar waarin The Untamed hun schitterende garagerocksong "Someday Baby" met als andere kant "Lonely Boy" door het Royal Scot label uitbrachten.
Het Toddin' Town label was het eigen label van The Todds, die daarop hun single "I Want Her Back" / "Things Will Change", een aardige popsong lieten uitkomen.
Oorspronkelijk kwamen The Ravelles uit de staat Michigan, maar ze brachten voor het Mobie label uit Rockford hun single "Psychedelic Movement" uit, dat een fantastische psychedelische rocksong is en "She's Forever On My Mind" als achterkant had.
Via ABC verscheen in 1967 de heerlijke poprocksong, waarin verschillende tempowisselingen zitten, "There Was A Time", die "They Don't Know" als B-kant had van de uit Chicago afkomstige band The Trolls.
Schitterend is ook "Sunshine Becomes You" van Suburban 9 To 5 uit Peoria, die hun single in 1968 door het Golden Voice label uitbrachten.
De band bracht in totaal 3 singles uit, waarvan 2 op Golden Voice en 1 op Ledger en één van de bandleden, Gary Richrath, zou later wereldberoemd worden met de band REO Speedwagon.
In 1968 verscheen ook het fantastische garagerocknummer, waar licht psychedelische invloeden in zitten, "We Call Him A Man" van The Wet Paint uit Park Ridge, dat "No One To Love" als achterkant had.
De band startte onder de naam The Intruders, maar veranderden hun naam in 1966 en hun single verscheen via het Formal label.
The Guy Kraines Trio, uit Chicago, zag hun single "I Don't Believe In Strings" / "Come Se The Way", een psychedelische popsong in 1967 via het Lee label verschijnen.
Eveneens in 1967 maakte Hollow Steps een proefpersing voor het MBS label met daar op de songs "They Hear About Me" en "Hung Up On You", een psychedelische popsong, waarin licht Byrds invloeden te horen zijn.
"Fly My Paper Airplane" werd in 1968 door The Mourning Daze met als B-kant Sad Man's Dayze" via het Kiderian label uitgebracht (zie review Morning Daze, GF-225).
In 1965 bracht het Invictus label de single "Never Feel The Pain" / "Could Be In Love", een heerlijke commerciële popsong, van The Blackstones uit.
De band kwam weliswaar uit Munster en Hammond, Indiana, maar staat toch op deze CD, waarschijnlijk omdat hun manager, die uit Chicago kwam, hun singles via zijn eigen Invictus label uit liet brengen.
The Shades Of Blue uit Danville maakten in 1969 de single "Turn, Turn, Turn" / "The Time Of My Life", een prachtige popsong voor hun eigen Shades label.
Uit Springfield kwam The Raindear Army, die in 1967 de ruige garagerocksong "Subterranean Sunset" met als B-kant "Aviator" via het Ledger label uitbrachten.
Ook The One Eyed Jacks uit Champaign brachten in 1967 hun single uit met op de A-kant "Love", een mix van garagerock, jazz en pop, die "Sun So High" als achterkant had en in de jaren 1968-1969 bracht de band nog 3 singles uit.
Eveneens in 1967 werden de singles "I Wish I Could Tell You" / "Dreams", een heerlijke poprocksong door Sound Carnival uit Morton Grove, "Sit Down And Cry" / "Monkies", een progressieve garagerocksong van The Wild en "Now She's Crying" / "Old Town", een lekkere garagerocksong uitgebracht, respectievelijk door het Afton, Royal Blue en ABC label.
"I.F.O.C.(It's Four O'Clock)", een prima poprocksong met als andere kant "This Stock, Merely Arranged" werd in 1966 door The Orphuns via hun eigen label op de markt gebracht.
In 1968 verscheen "Take A Look At Yourself" / "Think About It", een lekkere garagerocksong, via het Jorel label van The Dan-Dees en in 1966 brachten The Intruders uit Rockford de nummers "Bringing Me Down", een psychedelische popsong en "The World You've Created" via het Claremont label uit.
Op het New Breed label verscheen in 1967 de single "Moon Light City" / "Tomorrow-Tomorrow", een heerlijke popsong, van Squires. 
The Tills maakten in 1967 "I Remember" / "One Side Love", een prima popsong, onder leiding van producer Ed Cody en brachten hun single via zijn eigen label uit.
In 1967 de single "Let Us Be", een mooie ballad van Jerry Mundo & The Hounds, die zowel "My Story" als "What's The Matter Baby" als B-kant had en beide werden in 1967 door het Betty label uitgebracht.
Het laatste nummer van de CD komt van The Daughters Of Eve uit Chicago en heet "Don't Waste My Time", dat een lekker in het gehoor klinkende popsong is en "He Cried"op de andere kant had staan, uitgebracht door het Spectra Sound label in 1966.
Ook deze uitgave van de serie Psychedelic States is niet te versmaden en een welkome aanvulling voor je collectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten