zaterdag 17 december 2011

Review: The Unfolding - How To Blow Your Mind And Have A Freak Party

Gear Fab 2006-(GF-221)

In 1967 verscheen de LP "How To Blow Your Mind And Have A Freak Party" van The Unfolding via het Audio Fidelity Label uit New York City.
De band bestond toen uit: David Dalton - zang, Andrea Ross - zang, Ken - sologitaar, basgitaar en zang, Peter - sologitaar, slaggitaar en zang, Gary - drums en zang, Victoria Sackville - sopraan en Steven Kapovitch - aankondiger.
Alle nummers van de LP werden door David Dalton geschreven en op de achterkant van de hoes wordt er uitgelegd hoe je een Freak-Out Party kunt organiseren.
Voor de rest zijn er geen gegevens over deze band bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid kwam de band uit New York City.
De CD, die te verdelen is in twee verschillende muzieksoorten, bevat 9 nummers, waarvan er 5 onder de noemer Acid Rock te rekenen zijn en de andere 4 onder Meditations.
Het openingsnummer dat "I've Got A Zebra - She Can Fly" heet, begint meteen al goed en de zeer psychedelische klanken verrassen me aangenaam.
De volgende song "Play Your Game" is weliswaar iets minder psychedelisch, maar is toch van hetzelfde kaliber.
Vervolgens hoor je "Girl From Nowhere" en net als in voorgaande songs is de close harmony zang van de band geweldig en in perfecte harmonie met de psychedelische pop, die de band hier laat horen.
"Flora's Holiday" is een korte psychedelische folky song, waarbij met minimale middelen een fantastisch resultaat wordt bereikt.
Dan volgt het laatste nummer van de A-kant van de LP, getiteld "Love's Supreme Deal" en ook hierin schittert de band met hun psychedelische sound.
De B-kant wordt geopend met "Prana", dat een stuk mystieker is en waarin je een psychedelische beschrijving krijgt over de 7 chakra's en de levensadem, oftewel prana.
Dit krijgt een vervolg in "Electric Buddha", waar de psychedelische klanken in blijven doorgaan, maar de nadruk ligt hierin toch op de uitleg over het leven.
Geïnspireerd door George Harrison en natuurlijk de oosterse geloofsinvloeden wordt het volgende nummer "Hare Krishna" gespeeld en in gedachten zie ik de Hare Krishna's weer voor me met hun bellen, trommels en ééntonige gezangen.
Als laatste nummer van de B-kant en van de CD hoor je "Parable", dat over geestelijke groei gaat.
De CD van The Unfolding is een ware beleving, zowel de psychedelisch muziek van het eerste deel als de spirituele nummers van het tweede gedeelte zijn fantastisch, al moet je voor het laatste deel wel de juiste sfeer hebben en in een goede stemming zijn om deze trip in je hoofd te beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten