vrijdag 9 december 2011

Review: Psychedelic States - Arkansas In The 60s Vol.1

Gear Fab 2006-(GF-222)

De serie Psychedelic States wordt regelmatig uitgebreid en Arkansas In The 60s Vol.1 is er weer één uit die schitterende reeks.
De CD bevat 28 nummers van 20 bands en enkele bands staan er dus met meerdere songs op, waarvan The Light Brigade, waar de CD mee begint, de eerste is.
The Light Brigade, die tussen 1966 en 1972 bestond, kwam uit Little Rock en de band maakte hun eerste single "Baby You Don't Care" / "Won't You Tell Me" in 1967 voor Earl Fox's My label.
De band bestond in eerste instantie uit 5 man, maar ten tijde van de single waren er dat nog maar 4, te weten de 3 broers Cole; Lonnie - basgitaar en zang, Dean - slaggitaar en zang en Ronnie - drums en zang, aangevuld met hun vriend en buurtgenoot James Williams - sologitaar.
"Baby You Don't Care" is een snelle garagerocksong, die lekker in het gehoor klinkt en daardoor eigenlijk vrij commerciel is en de andere song , die van de band op de CD staat heet "Lonnie's Song", een prima up-tempo popsong.
Ook The Romans, die tijdens optredens in Romeinse toga's gekleed gingen en eveneens uit Little Rock, hebben meerdere songs op de CD staan.
Beide kanten van de single "You Do Something To Me" / "I'll Find A Way", uit 1966, staan er op plus "He Don't Love You", één van de kanten van hun volgende single, die door het My label werden uitgebracht.
"You Do Something To Me" is een schitterende garagerocksong, die door het gebruik van orgel licht psychedelisch klinkt en de B-kant, die een stuk rustiger klinkt, een heerlijke popsong is, die in Engeland gemaakt had kunnen zijn, terwijl "He Don't Love You", ook uit 1966, meer de funky soul kant op gaat.
Een andere band uit Little Rock was The Fone Book, die in 1968 de schitterende psychedelische popsong "Plight Of The Yearner"  via het My label uitbrachten.
Uit Hope kwamen The Wig/Wags, waarvan in 1966 de single "I'm On My Way Down The Road", een geweldige garagerocksong, met als B-kant "The Goofy Google" via het Sama label uit kwam en de single verscheen in 1968 nogmaals via het Viva label uit Los Angeles in dezelfde uitvoering alleen toen onder de bandnaam The Loving Years, terwijl ook de naam van de schrijver van de song veranderd was en het nummer heette toen simpelweg "Down The Road".
Dan volgt er weer een band, die 2 nummers op de CD heeft staan, genaamd The Chaps, die uit Pine Bluff kwamen en de eerste van de twee heet "Tell Me", een heerlijke popsong in Engelse stijl, dat in maart 1966 via Paula Records werd uitgebracht en ook "Remember To Forget Her", uit november van dat zelfde jaar, dat ook via Paula Records verscheen, klinkt alsof er een Britse band staat te spelen en is een prima sixties popsong.
Nog een band met 2 songs op de CD is The Rubber Band, uit Russelville en hun single, die in 1968 via Richlin' uitgebracht werd, staat er in zijn geheel op.
De A-kant "Forever Friday" is een vrolijke up-tempo popsong en de B-kant klinkt eveneens heerlijk poppy.
The Dutch Masters is weer een band uit Little Rock en hun song "The Expectation" is een fantastisch psychedelisch stukje muziek, dat in 1967 via het My Label verscheen.
"Sadie's Way" uit 1965 van The Esquires, die uit Jonesboro kwamen, is een lekkere garagerocksong, via Alley uitgebracht en "Steppin' On Up" is een soulsong, die The Egyptioans uit Hot Springs in 1967 via My uitbrachten, maar hun eerdere single, "Suzanne", uit 1966, is pure pop en verscheen eveneens via My.
The Culls uit Little Rock brachten in 1967 een niet overdienstelijke cover "Midnight To Six Man" van The Pretty Things uit via het My label, dat in dat zelfde jaar ook de single "But You're Gone" uitbracht van The Spires Of Oxford uit Little Rock, een goede popsong.
The Magic Sounds kwamen uit Hampton en zij brachten hun single "Love Can Be So Fine", een psychedelische popsong in 1966 via hun eigen Magic Sounds label uit.
Uit Paragould kwamen The Bar Boys, die in 1968 de single "Hit The Road Jack", dat iedereen natuurlijk in  de uitvoering van Ray Charles kent, via het Lyar label uitbracht en er redelijk in slaagden die versie te benaderen.
De meeste bands kwamen uit Little Rock en het is dan ook niet vreemd, dat ook The Reknown daar vandaan kwam en deze band bracht in 1966 de single "Summertime" / "It Ain't Alright With Me", dat een vrij goede popsong is, via het E&M label uit, maar hun volgende single "You And Me" / "Leave", een up-tempo soulsong
verscheen in 1967 via het General American Records label.
De laatste Little Rock band waarvan 2 nummers op de CD staan, heette The Mercenaries en hun single "Take It All", een rustige popsong met als B-kant het iets snellere "Things Found Here", dat trouwens een lekkere popsong is en deze single werd natuurlijk op het My label uitgebracht.
Ook Paul Allen kwam uit Little Rock en zijn fantastische song "Cash For Your Trash" verscheen in 1965 via E&M met "From Vietnam With Love" als B-kant.
De oudste song van de CD komt op naam van Rick Durham & The Dynamics uit Oost Arkansas en heet "I Got My Eyes On You", dat in 1964 uitgebracht werd door het Razorback label en door Rockabilly legende Sonny Burges geschreven was.
"In Vain", een schitterende garagerocksong uit 1965, dat door The Vipers, uit Mountain Home, zelf opgenomen werd, klinkt helaas kwalitatief slecht, maar is gelukkig niet verloren gegaan, zodat we er toch nog van kunnen genieten.
Net als Engeland had ook Amerika een band, die zich The Shadows noemden en deze uit Conway afkomstige band nam in 1965 hun single "It Breaks My Heart", een garagepoprocksong in Bill Black's studio te Memphis, Tennessee op en deze werd via E&M uitgebracht.
Het laatste nummer komt uit 1970 en werd door het Paula label op de markt gebracht en deze song "Apple Cider", is een waanzinnig goede progrocksong van de uit Magnolia afkomstige band Five By Five, die nog 7 andere singles, plus 1 lp door het Paula uitgebracht zag worden.
Psychedelic States - Arkansas In The 60s Vol.1 is weer zo'n schitterende release van het Gear Fab label en is een aanrader voor elke liefhebber van zestiger jaren muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten