woensdag 24 augustus 2011

Review: More Psychedelic Guitars / Psychedelic Visions: The Underground


Gear Fab 2010 - (GF-242)

In februari 2010 bracht het Gear Fab label de CD "More Psychedelic Guitars / Psychedelic Visions: The Underground" uit, met daarop 2 LP's waarop elk 10 nummers staan.
Van "More Psychedelic Guitars" zijn geen gegevens bekend, behalve de nummers die er op staan en zelfs de bandnaam ontbreekt.
"Psychedelic Visions" van de band The Underground bevat enkele gegevens, zoals het label, waar het op uitgebracht is (Mercury Wing), het bestelnummer, het jaartal (1967) en de schrijvers van de nummers.
Helaas staat er geen informatie over de bandleden op en behalve dan dat de naam Merk Currie vijf keer als schrijver genoteerd staat en ik neem aan, dat hij één van de bandleden is.
Het eerste deel van de CD "More Psychedelic Guitars", die overigens totaal instrumentaal is, begint met "Another Trip", een lekker swingend klinkend nummer, waar hoe kan het ook anders, de gitaar de hoofdrol in speelt.
"Really Got It Bad" heet het volgende stukje muziek en dit ook dit is een heerlijk sixties nummer, dat lichtelijk bluesy en psychedelisch klinkt en gevolgd wordt door "Out Of Touch", een luchtig nummer met een vrolijk ritme.
Daarna hoor je "The Letdown", dat me aan The Shadows doet denken en dan vervolgens "Psychedelic Ago-go", waarvan de titel me de hoop geeft, dat het flink psychedelisch gaat zijn, maar ik kom bedrogen uit, want dit is gewoon een stukje instrumentaal, zoals vele andere.
Dan volgt "Flower Power", dat de tonen van "Skinny Minny" bevat, maar zeker niet verkeerd klinkt.
"Can You Dig It?" volgt nu en dit is een vrij rustig nummer, dat me prima in de oren klinkt, waarna er een bluesy
psychedelisch nummer komt, getiteld "Sit In", het beste nummer van deze LP.
Ook in "Lost In Space" hoor ik geen speciale dingen,maar dit is wel een lekker in het gehoor klinkend popnummer.
Als laatste staat het Shadows-achtige "Psychedelic Venture" op de LP, dat de zestiger jaren sfeer prima weergeeft.
Het tweede gedeelte van de CD, de LP "Psychedelic Visions" klinkt meteen al een stuk ruiger doordat de band met "Psychotic Reaction" start en dit is een pure garage-rock song, waarbij het tempo zo nu en dan vrij hoog ligt en de zang lekker rauw is.
Het volgende nummer "Shout", dat door The Isley Brothers geschreven werd, is door velen gecoverd en dus ook door The Underground, die daar hun eigen garage-rock draai aan geven en het nummer wat extra snelheid meegeven.
Dan volgt er een rustig eigen nummer, getiteld "Psychedelic Dream", dat gevolgd wordt door "Psychotic Vibrations", weer een nummer geschreven door Merk Currie, dat wel wat van de song Suzie-Q weg heeft, maar door de psychedelische effecten weet de band toch een eigen sound te creeeren.
De garage-rock uitvoering van "Tobacco Road" is werkelijk schitterend en "Turn On Your Love Life", die daarop volgt, mag er ook zijn en de band gebruikt hierin het orgel op geweldige wijze en maakt van het geheel een spektaculair nummer.
"We Ain't Got Nothing Yet" is weer een lekkere garage-rock song, die gevolgd wordt door drie eigen composities, waarvan het instrumentale titelnummer "Psychedelic Visions" een exacte kopie is van het door velen gecoverde "Greensleeves".
Daarna hoor je "Mind Jammer", dat eveneens instrumentaal is en tot de helft van het nummer een gezapig stukje muziek is, waarna de band me verrast en overschakelt naar een ruig vervolg en een sneller ritme, dat ook een stuk psychedelischer klinkt, om vervolgens de laatste 20 seconden terug te keren naar het gezapige uit het begin.
De LP/CD sluit af met het vrij progressief psychedelische "The Warper", dat net als voorgaande twee nummers geheel instrumentaal is.
Deze CD is zeker het beluisteren waard, ondanks het feit dat hij twee gezichten heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten