vrijdag 4 juli 2014

Review: Salem Mass - Witch Burning

Gear Fab 1998-(GF-117)

Salem Mass werd in 1970 te Portland, Idaho, opgericht en bestond uit: Mike Snead - sologitaar en zang, Matt Wilson - basgitaar en zang, Steve Towery - drums en zang en Jim Klahr - keyboards.
De band, die tot 1977 zou blijven bestaan, speelde door toedoen van boeking agent Andy Gilbert overal in en rond Portland en in het noordwesten van Amerika en Canada.
Salem Mass maakte in 1971 in een bier bar te Caldwell, Idaho, genaamd The Red Barn, een LP onder leiding van Steve Moor, de eigenaar van de bar.
De LP bevat 7 nummers, waarvan het bijna 11 minuten durende "Witch Burning" de eerste is en dit is een schitterende swingende progressieve rock song in de stijl, waarin het instrumentale gedeelte van de muziek, door het synthesizer geluid, lichte overeenkomsten vertoont met die van Yes en ELP en de zang met die van Black Oak Arkansas.
Het volgende nummer heet "My Sweet Jane" en hierin speelt een uitstekende ballad, waarin eveneens progressieve rock invloeden te horen zijn en deze song wordt gevolgd door "Why", een heerlijke swingende progressieve rock song.
In "You Can't Run My Life" lijkt de zang deze keer een beetjet op die van The James Gang en de muziek gaat hier in de richting van die van The Peddlers en Chicago Transit Authority.
Met "You're Just A Dream" gaat de muziek nog meer die kant op en dit nummer swingt daarom des te meer, maar met "Bare Tree" verandert de muziek weer en speelt de band een fantastische swingende progressieve rock song.
Het laatste nummer van de plaat heet "The Drifter" en ook nu weer laat de band een geweldige progressieve rock song horen, die swingt als een trein.
"Witch Burning" is een schitterende plaat, die tot één van de beste in dit genre gerekend kan worden en het is dan ook onbegrijpelijk, dat Salem Mass niet een groter publiek heeft weten te bereiken.
Dankzij Roger Maglio is weer een juweeltje te voorschijn gekomen en kunnen liefhebbers genieten van dit stukje, anders verloren gegane, fantastische muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten