vrijdag 21 maart 2014

Review: Grapes Of Wrath - Grapes Of Wrath

Gear Fab 1999-(GF-126)

Grapes Of Wrath ontstond in Phoenix, Arizona, nadat de Britse invasie, onder leiding van The Beatles, ook Amerika had veroverd en bestond van 1964 tot 1973.
De band, die in verschillende samenstellingen speelde, nam in die periode diverse singles op en hiervan zijn enkele op deze CD te beluisteren.
Grapes Of Wrath bestond oorspronkelijk uit: Brent Burns - zang, Michael Whitehurst - zang en slaggitaar, Steve Whitehurst - zang en drums, Stuart Wood - basgitaar en zang, waarna ook John Hesterman - Vox orgel deel van de band ging uitmaken.
Verder speelden Jim Simmons  - akoestische basgitaar, Brian Black - keyboards en zang, Keith Rosenbaum - drums, Jr. Ellis - 12 snarige sologitaar, Mark Aquirre - akoestische sologitaar, Rick Grammatico - drums, Gerald Tietz - basgitaar en Terry Mitchell - drums en zang in één of meerdere andere formaties van de band.
De CD uitgave bevat 14 songs en daarvan heet het eerste nummer "If Anyone Should Ask", een geweldige beat song in de stijl van The Dave Clark Five en de A-kant van hun single, die via het STORM Records label verscheen.
Het volgende nummer heet "Not A Man" uit 1967, dat regelmatig gedraaid werd door de radio stations en hierin laat de band een uitstekende ballad horen, die geïnspireerd is door de muziek van The Byrds, terwijl de volgende song "Irene" dezelfde baslijn bevat als "These Boots Are Made For Walkin'" van Nancy Sinatra en dat is niet vreemd, als je weet dat de akoestische basgitaar door dezelfde persoon gespeeld wordt als op "These Boots", namelijk door Jim Simmons.
Verder is het nummer een antwoord op het nummer "Winchester Cathedral" van The New Vaudeville Band en klinkt het lekker dansbaar.
Vervolgens speelt de band een schitterende oosters klinkende psychedelische song, getiteld "Life's Not Me (Only For You)" uit 1967 en in dit nummer komt de inspiratie van George Harrison's sitarspel op de LP "Revolver" uit 1966.
Daarna volgt "Have A Good Time On Me", een heerlijke swingende rock song uit 1968, waarna het surf nummer "Bawn Diddy" te horen is en hierin heeft de band inspiratie geput uit "Wipe Out" het ultieme surf nummer van de Surfaries.
"Make It Through 71" komt uit 1971 en hierin laat Grapes Of Wrath de invloed van The Beatles nog maar eens horen, want deze song heeft sterke overeenkomsten met "Get Back" en "If You Leave Me", uit 1971, is een prima ballad.
In "I'm In Love With You", de B-kant van "If You Leave Me", speelt de band een uitstekende pop song en "The Party's Over" laat Grapes Of Wrath een schitterende rock & roll song horen, die ondersteund wordt door de blazers sectie van de band Thornhill.
Met "For Awhile" werd in het voorjaar van 1972 opgenoimen en hierin speelt de band een prima klinkende pop song in een gemiddeld tempo, die gevolgd wordt door "Shades Of Lillian White", een heerlijke pop song, uit 1970, die akoestisch gespeeld wordt.
Dan laat de band opnieuw een prachtige rustige song horen, die "If She Leaves Me" heet en in 1972 opgenomen is, hoewel de band dit nummer al in 1967 op het repertoire had staan en ook in dat jaar wilde op nemen.
Als laatste nummer staat "Suicide" uit 1970 op de CD en dit is een vrij heftige progressief klinkende pop song en een prima afsluiter van deze uitstekende uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten