vrijdag 14 maart 2014

Review: Earthern Vessel - Hard Rock/Everlasting Life

Gear Fab 1999-(GF-127)

Earthern Vessel, uit Lansing, Michigan, ontstond in het najaar van 1970 door toedoen van gospel kwartet tenor Leon Morton en zijn partner Walter Ballard en zou tot 1972 blijven bestaan.
Leon Morton vroeg folk singer Dave Caudill, na zijn optreden in de Nazarene kerk, om als sologitarist bij een door hem samengestelde band te komen spelen.
Morton en Ballard vormden ze Balton Enterprises Inc., die de manager was van de band Earthern Vessel en hun voorprogramma, folk singer Little Grozier.
Oorspronkelijk heette de band The Rare Ones, maar spoedig veranderde dat in Earthern Vessel.
De band reisde in een omgebouwde tour bus, waarin achterin een slaapplaats was gemaakt voor zangeres, keyboards speelster Sharon Keel en in het midden de slaapruimte voor de mannelijke leden was, terwijl voorin een zithoek was gecreëerd.
Earthern Vessel bestond uit: Sharon Keel - zang, keyboards en percussie, Dave Caudill - sologitaar, akoestische gitaar, zang en mondharmonica, John Sprunger - basgitaar, zang en trompet, Ken Fitch - keyboards, zang en percussie en Ed Johnson - drums.
Omdat Enterprises Inc. ook een koffiehuis bezat, trad de band daar regelmatig op, als ze in hun thuisstad was, maar ook trad de band geregeld op in een christelijke plek, genaamd The Catacombs.
Verder speelde de band onder andere op festivals in het Midwesten van Amerika, op christelijke muziek festivals en maakte een 9-daagse tour door Zweden.
Ook werden er eigen songs geschreven en nadat de band er genoeg had gemaakt, werd in de zomer van 1971 besloten om een album op te nemen in de NRS Records studio te Nashville, Tennessee.
De LP, die ook via NRS Records verscheen, bevat 6 songs, waarvan "Life Everlasting" de eerste is en dit is een schitterende psychedelische rock song, die na een tempowisseling, over gaat in een swingend progressief nummer, dat me aan de muziek van Grand Funk Railroad doet denken.
Daarna speelt de band "You Can", een uitstekende religieuze progressieve rock song, die gevolgd wordt door "Let Jesus Bring You Back", eveneens een swingende religieuze rock song, waarin de band de combinatie met progressieve rock maakt.
Dan volgt "I've Been Walking", waarin de band een fantastische progressieve rock song speelt, die ook nu weer doorspekt is van religieuze teksten, waarna "Comin' Home" te horen is en ook hierin speelt de band een uitstekende progressieve rock song met religieuze teksten.
Het laatste nummer heet "Get High", waarin dezelfde mix wordt gemaakt, dus religieuze teksten begeleidt door progressieve rock.
Earthern Vessel heeft met "Hard Rock/Everlasting Life" een geweldig stukje muziek weten te maken een een brug geslagen tussen progressieve rock en het geloof.
Roger Maglio van Gear Fab is er met deze uitgave opnieuw in geslaagd een obscure plaat weten te lokaliseren en uit te brengen.Driewerf hoera!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten