vrijdag 24 januari 2014

Review: Froggie Beaver - From The Pond

Gear Fab 1999-(GF-133)

De band Froggie Beaver werd in 1971 opgericht toen John Troia - zang, Ed Stazko - keyboards, orgel, piano en zang, Tom Jackson - drums en zang en John Fischer - basgitaar, sologitaar, mondharmonica en zang besloten om samen muziek te gaan maken.
Tot die tijd speelden ze in verschillende schoolbandjes in hun woonplaats Omaha te Nebraska.
Om het "te gaan maken" werden er eigen nummers geschreven en een unieke stijl gecreëerd.
Nadat ze de huisband van een club in Council Bluffs, Iowa werden, kwam er meer ruimte om hun eigen songs te spelen, die goed aansloegen bij het aanwezige publiek en met het aantrekken van een manager kregen ze ook meer optredens als voorprogramma voor nationaal bekende bands in het Midwesten van Nebraska.
Tijdens een optreden in het kader van het Musican Union's Concert in The Park Series te Omaha vulden 7500 fans Elmwood Park en in 1972 brachten ze hun zelf geschreven debuut single "Movin' On" / "Nothing From Me Here" uit via het Million Records label.
In 1973 verliet Tom Jackson de band en hij werd vervangen door Rick Brown, met wie ze enige maanden later hun eerste en enige LP opnamen, die de titel "From The Pond" meekreeg en op het eigen Froggie Beaver Records verscheen.
Om hun album te promoten trokken ze Steve Beedle als tweede gitarist aan en volgde er tevens een uitgebreide tournee, waarna de band in de herfst van 1974 uiteen ging.
De LP "From The Pond" bevat 7 nummers, die aangevuld met hun single uit 1972 en 3 onuitgebrachte nummers samen op CD verschenen zijn via het Gear Fab label.
Het openingsnummer heet "Road To Tomorrow, Part 1" en dit is een kort schitterend instrumentaal werkje, dat nog geen minuut duurt en over gaat in "Lovely Lady", een lekker swingende progressieve rock song, die enkele prima tempowisselingen en heerlijk orgelspel bevat.
Daarna volgt "Buy Back My Life", een uitstekende progressieve poprock song, dat goede samenzang bevat en prima dansbaar is.
Met "Come To Believe" laat de band een mooie ballad horen en met "Away From Home" speelt de band eveneens een rustige song, maar hierin zijn ook progressieve rock elementen en licht psychedelische invloeden terug te vinden.
In "Just For You" gaat Froggie Beaver verder met het maken van rustige popsongs en ook in dit nummer laat de band horen een uitstekend stukje muziek te kunnen maken, waarin de mondharmonica een actieve rol speelt.
De LP sluit af met het nummer "Road To Tomorrow Part 2" en net als Part 1 is dit een instrumentaal werkje, dat grotendeels op gitaar gespeeld wordt.
Vervolgens is de single aan de beurt en deze begint met "Movin' On", een lekker swingende pop song, die me aan de muziek van Neil Diamond doet denken en gevolgd wordt door "Nothing For Me Here", een Zuid-Amerikaans aandoende pop song, die eveneens swingend klinkt.
"Visions Of My Life" is opnieuw een rustige pop song, "Bring My Children Home" is een geweldige uptempo progressieve poprock song, waarin het orgelspel weer
schitterend is en "Janine In Somewhere Land" is eveneens een fantastische progressieve rock song en hierin is de band op hun best te horen.
"From The Pond" is weer zo'n uitstekende uitgave van het Gear Fab label, die vol met heerlijke muziek staat en dus het aanschaffen meer dan waard is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten