vrijdag 26 april 2013

Review: After All - After All

Gear Fab 2000-(GF-161)

Eind jaren zestig werd in Tallahassee, Florida, de band After All opgericht door een aantal muzikanten, die hun sporen in de popmuziek binnen het regionale circuit reeds hadden verdiend.
De wortels van de bandleden lagen in rhythm & blues en jazz en hun bedoeling was het maken van een concept LP, waarop men verschillende nieuwe muziekstijlen van die tijd wilde gebruiken, zoals acid en klassieke rock.
Dit alles werd doorspekt met surrealistische teksten in een complexe vorm van de hand van Linda Hardgrove, die later een succesvolle tekstschrijfster zou worden in Nashville, Tennessee.
In Nashville vonden ze een producer, die de muziek van de band kosteloos op nam en binnen enkele dagen waren de opnamen klaar, waarna de bandleden ieder hun eigen muzikale weg gingen.
Deze gebeurtenis vond plaats in 1969 en de band, die 8 nummers opnam en de LP uitbracht via het Athena label, bestond tijdens die korte periode uit: Charles Short - sologitaar, Bill Moon - basgitaar en zang, Mark Ellerbee - drums en zang en Alan Gold - orgel.
De eerste song van de CD heet "Intangible She" en is een schitterende mix van een progressieve rock song en brassrock in de stijl van Rare Bird, Chicago Transit Authorithy en Heaven.
Ook de volgende song "Blue Satin" zit in die zelfde stijl en bevat iets meer jazz invloeden en in "Nothing Left To Do" laat de band een fantastische rustige song horen, die halverwege plotseling over gaat in een heftige swingende progressieve rock song, waarna de band vervolgens terug keert naar het hele rustige jazzy tempo.
Vervolgens hoor ik "And I Will Follow", een progressieve rock song, die in de stijl van de muziek van Rare Bird gespeeld wordt, "Let It Fly", een swingende
progressieve rock song, "Now What Are You Looking For", een korte rock song en dit is de enige song, waarvan de tekst niet door Linda Hardgrove geschreven is.
"A Face That Doesn't Matter" klinkt geweldig en ook dit is weer zo'n schitterende progressieve rock song, waarvan de heftigheid er af spat.
Het laatste nummer heet "Waiting" en hierbij zit het orgelspel in de richting van Colosseum en in dit nummer hoor ik tevens prima samenzang.
De CD "After All" is een fantastische uitgave van het Gear Fab label, die niet in je collectie mag ontbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten