vrijdag 19 april 2013

Review: Circus - Circus

Gear Fab 2001-(GF-162)

In 1969 werd te Stevens Point, Wisconsin, de band Circus opgericht onder de naam Sound Street.
De band, die blues en rock speelde, trad veel op in bars en op college feesten in midden Wisconsin en bestond toen uit: Fred Omernik - keyboards en zang, Wayne Kostroski - basgitaar en zang, Gary Konkol - sologitaar en zang, Randy Glodowski - sologitaaren zang en Al Crowe - drums.
In 1970 tekende Circus een contract met North Central Productions en werd Al Crowe vervangen door Ray Cyr, waarna de band naar Madison verhuisde.
Al spoedig speelde de band regelmatig in bars te Madison en deelde het podium met onder andere The James Gang, Rotary Connection, Ted Nugent, Muddy Waters en Ben Sidran en ook trad Circus op het Iola Rock Fest op in 1971, Wisconsin's versie van het Woodstock festival met namen als Iggy Pop, Terry Reid, Buddy Rich en Ravi Shankar op de affiche.
Omdat hun populariteit groeide, kregen ze optredens in Florida, Colorado, Massachusetts, Maine, Tennesse, Georgia en het midden westen van de Verenigde Staten.
Bij gitarist en zanger Gary Konkol werd in 1972 terminale kanker geconstateerd, waardoor hij moest stoppen met de band en hij overleed in 1973 aan de gevolgen daarvan.
Zijn vervanger was Mike Richson, maar die zou niet lang bij de band blijven en hij werd op zijn beurt vervangen door Gunnar Antell, die eveneens slechts korte tijd in de band actief zou zijn.
Voor de opnamen van hun gelijknamige LP uit 1973 huurde Circus Brett Peterson in, met wie de band de American Music Studio te Sauk City in ging.
In de daarop volgende jaren deden zich nog verscheidene bezettingswisselingen voor en in 1975 nam de band een demo op voor hun volgende LP, die niet uitgebracht zou worden en in 1976 ging Circus uit elkaar.
Op de CD "Circus" staan 10 songs, waarvan "Fat Boogie Mama" de eerste is en zoals de titel al doet vermoeden is dit een blues boogie song, die een swingend ritme bevat en gevolgd wordt door "You To Me", een rustige popsong met southern rock invloeden en prima close harmony zang.
Vervolgens hoor ik "Let Me Tell You", eveneens een country rock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna krijg ik de Kinks cover "Skin And Bones" te horen en hierin maakt de band een swingende mix van boogie en countryrock.
Dan volgt "Arrow", dat een uitstekende rock song is, waarna de band "Travelin' Blues" speelt, een mix van Hillbilly muziek en blues en daarbij speelt de banjo een belangrijke rol.
In "Old Age" laat de band me een geweldige song horen, die meer dan 12 minuten duurt, waarin een drumsolo zit, fantastisch synthesizer spel bevat en lekker progressief en funky klinkt en dit is voor mij ongetwijfeld het beste nummer van de plaat.
"C'mon If You're Comin'" is een prima funky rock nummer, "I'm Walkin'" is de A-kant van hun single en een mix van country rock en pop en de B-kant "Bar Room Wiggy", waarmee de band de plaat afsluit een schitterend swingend blues rock nummer.
De CD "Circus" is een aangename belevenis, die je geprobeerd moet hebben, om er over te oordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten