vrijdag 22 maart 2013

Review: Lumbee - Overdose

Gear Fab 2001-(GF-166)

Lumbee uit Fayetteville, North Carolina, startte onder de naam Plant And See en maakte de single "Henrietta" voor het White Whale label (Turtles), die veel op de radio gedraaid werd, maar helaas voor de band bleef het daarbij en White Whale verlengde hun contract niet, zodat ze uit moesten kijken naar een ander platenlabel.
Voor een nieuw contract moest de bandnaam veranderd worden en omdat de leider van de band een Lumbee indiaan was, werd er voor de naam Lumbee gekozen.
Na de naamwisseling bestond de band uit: Willie French Lowery - sologitaar en zang, Forris Fulford - drums en zang, Carol Fitzgerald - zang, Rickey Vannoy - slaggitaar en Bobby Paul - basgitaar.
In deze formatie werden hun LP en hun single "Streets Of Gold" opgenomen, die een eerste plaats in verscheidene staten van Amerika bereikte.
Ze noemden hun album Overdose, die in 1970 via het Radnor label verscheen, omdat drie grote namen uit de muziek industrie door een overdosis overleden (Janis Joplin, Jimi Hendrix en Jim Morisson) en de band deelde het podium met onder andere The Allman Brothers, Iron Butterfly, Linda Ronstadt en The Brooklyn
Bridge.
De LP bevat 7 nummers, waarvan "Tone Deaf" de eerste is en dit is een swingende rock song, waarin diverse tempowisselingen zitten, die naadloos over loopt in de volgende song, "Veronica High", een vrij rustige pop song, waarin prima samenzang zit en ook hierin zijn enkele goede tempowisselingen te horen.
Vervolgens hoor ik "People Get Ready", waarmee de band laat horen een schitterende ballad te kunnen spelen, die naar het einde toe verandert in "You Gotta Be Stoned", het tweede deel van het nummer, dat een progressiever karakter heeft.
Daarna volgt "Tone Deaf Jam", dat met een drumsolo begint en over gaat in een fantastisch stukje instrumentale progressieve blues en dit nummer wordt gevolgd door het op single verschenen "Streets Of Gold", een swingende rock song met soul invloeden, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan krijg ik "Whole World Is Down On Me" te horen, een fantastische progressieve rock song in de stijl van Big Brother and Holding Company, waarna de laatste song "The Whole World Is Sunny Upside Down" volgt en dit is een vrij rustige rock song, die iets van een gospel song in zich heeft door het handgeklap, waar
mee het ritme wordt bepaald.
De CD "Overdose" is een uitstekend product, dat ongetwijfeld iedere muziekliefhebber zal aanspreken en meer dan de moeite waard is te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten