vrijdag 8 maart 2013

Review: Bill Bissett & Th Mandan Massacre - Awake In Th Red Desert

Gear Fab 2001-(GF-169)

Poëet, schilder en voordracht kunstenaar Bill Bissett begon zijn carrière te Kitsilano, Vancouver, Canada, dat één van de hippie getto's gedurende de jaren 60 was.
Door zijn charismatische uitstraling en vrijgevigheid werd hij wijd en zijd bekend bij een leger van weglopers, die op zoek waren naar het lotusland paradijs gedurende en na de zomer van de liefde van 1967.
Omdat Bill's poëtische lezingen in happenings uit mondden, trok hij een groep muzikanten aan, die bekend zouden worden als Th Mandan Massacre, genoemd naar de kollektieve artiesten galerie "Th Mandan Ghetto".
Bill's sterke zang van chants ontaarde vaak in melodische uitstapjes en met een band achter zich werden dat sjamanistische voordrachten.
Door de combinatie van diverse media werd zijn werk geassocieerd met het Dadaïsme, dat zo'n 50 jaar eerder in het neutrale Zwitserland een vrijplaats had gezocht, toen de eerste wereldoorlog woedde.
De opnamen voor "Awake In Th Red Desert" werden in korte tijd gedaan, waarbij de bandleden zich eerst in een psychedelische staat brachten en zich vervolgens aan het muziek maken wijdden, nadat de apparatuur opgesteld was.
Th Mandan Massacre bestond uit: Gregg Simpson - percussie, Harley McConnell - percussie, Martina Clinton - percussie, Ken Paterson - percussie, Terry Beauchamp - sologitaar, Roger Tentry - fluit, Wayne Carr - buchla box (een voorloper van de synthesizer), Ross Barrett - fluit en Bill Bissett - zang.
Van de LP, die in oktober 1968 opgenomen werd en in december dat zelfde jaar werd uitgebracht via het See/Hera Productions label, verschenen er slechts 500 exemplaren, die in boekvorm werden gemaakt en daarop staan 17 korte nummers.
De eerste daarvan heet "Th Deacon Bros In Barbados" en dit is een 20 seconden durend stukje, dat gevolgd wordt door "O A B A", een sjamanistisch gezang.
Vervolgens hoor ik "An Ode To D A Levy", een gesproken voordracht, waarna ik "My Mouths On Fire" te horen krijg, een aardige song en deze wordt gevolgd door "2 Awake In Th Red Desert" een vrij heftige gezongen voordracht, waarin de muziek behoorlijk psychedelisch klinkt.
Daarna volgt "Arbutus Garden Apts. 6P.M.", dat eveneens flink psychedelisch klinkt.
Mogelijk nog psychedelischer klinkt het volgende stukje, dat "Heard Ya Tellin'" heet en gevolgd wordt door de voordracht "Fires In Th Tempul", waarin alleen zang en buchla te horen zijn.
Dan krijg ik "She, Still And Curling" voorgeschoteld, een soort voordracht, maar dan met muziek, die gevolgd wordt door het halve minuut durende "Is Yr Car 2 Soft For Th Road" een korte chant, waarna "Nd Th Green Wind" volgt, een experimenteel stukje.
De band gaat verder met "Y U Sing", waarbij de tekst van Bill begeleid wordt door gitaar, "Now According To Paragraph C", een psychedelische voordracht, "She's A Very Good Cook", een erg experimenteel werkje, "Meeting At Th Transmitts Centre", de eerste echte serieuze song, die psychedelisch is en fantastisch
klinkt en gevolgd wordt door "Ium Going 2 Sleep Now/City Of Tomorrow", eveneens een schitterend stukje muziek, waarin de band laat horen ook echt muziek te kunnen maken, in plaats van te experimenteren.
Ook het laatste nummer "Th Book Is Insyde Hr Hed" is een geweldige psychedelische song, waarin een dansbaar ritme zit en de band laat horen hun tijd ver vooruit te zijn.
Met de CD "Awake In Th Red Desert" laat Bill Bissett zich van 2 kanten horen, waarvan de laatste 3 nummers het meest toegankelijk zijn en het album net iets extra's meegeven, waardoor het de aanschaf meer dan de moeite waard maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten