vrijdag 18 mei 2012

Review: Sleepy John - Sleepy John

Gear Fab 2004-(GF-205)

Sleepy John werd in december 1969 opgericht te Lewiston, Idaho en bestond uit David Lee - keyboards en zang, Jim Bartlett - basgitaar en zang, Tom Williams - drums en Frank Trowbridge - sologitaar en zang.
Het verhaal van de band begint eigenlijk al in 1963, toen de vrienden Tom en David samen in hun eerste rockband, genaamd "The Lounj Men, speelden.
Toen Dave in 1965 naar Boise, Idaho verhuisde, kwam hij in contact met Frank, met wie hij in 2 bands (The Wondering Kids en Destiny) speelde.
Net als zoveel andere muzikanten, ontkwamen ook zij niet aan de militaire dienstplicht en kregen Seattle als standplaats.
Toevalligerwijs verhuisde de band Free, waarin Tom en Jim, samen met gitarist Clark Osterson zaten, tijdelijk ook naar Seattle in dezelfde periode om daar enkele optredens te doen en kwamen in hetzelfde complex, Chelsea Apartments, aan Queen Ann Hill terecht.
Nadat Clark Free verliet, vroegen Jim en Tom of Frank bij hun band wilde komen spelen en omdat ook Dave's band uit elkaar ging, besloten ze samen naar Lewiston te gaan om zich bij Tom en Jim te voegen en te gaan spelen onder de naam Sleepy John, genoemd naar de bluesmuzikant Sleepy John Estes, die uit
Mississippi kwam.
In hun beginperiode speelden ze eigen nummers, die ze over hadden gehouden uit hun vorige bands en ook hielden ze er van te improviseren, waarbij er regelmatig andere muzikanten mee jamden.
Ook speelden ze in het noord westen van Amerika en in Canada en traden op met bands zoals: Bad Finger,The Zombies, Frank Zappa & The Mothers Of Invention en Moby Grape, terwijl de band ook optrad met Wildman Fischer, die door Frank Zappa ontdekt was.
Nadien vestigde Sleepy John zich in Spokane, waar in de zomer van 1970 een deel van de opnamen van deze CD gemaakt is, terwijl het eerste gedeelte van de CD in Lewiston werd opgenomen in april 1970.
Nadat Jim de band in Spokane verlaten had om zich aan het Christelijke geloof te wijden, werd hij vervangen door John Jackson, maar toen was het einde van de band al in zicht en in 1972 viel het doek definitief voor Sleepy John.
Op de CD Sleepy John staan 15 nummers en het openingsnummer "River" laat meteen goed horen wat voor soort muziek je van deze band kan verwachten.
"River" is een heerlijke progressieve rocksong, gevolgd door "Al Capa Strong", eveneens een lekkere progressieve rocksong, waarin enkele tempowisselingen zitten en de band zelfs richting experimenteel op gaat.
Dan volgt het rustige "Nothing" met een hoofdrol voor het orgel en ook "Dragons" begint vrij rustig, maar verandert al snel van tempo en is een geweldige  progressieve rocksong met de nodige tempowisselingen.
In "Prelude To A Dream" schotelt Sleepy John je een fantastisch stukje progressieve rock voor, waarin enige blues en Latijnse invloeden voorkomen.
"Seasons" begint behoorlijk experimenteel, maar na korte tijd gaat dat over in een heerlijk progressief stuk muziek, dat de nodige tempowisselingen bevat en dit bijna 10 minuten durende nummer, waarin je de band in een lange jam hoort, is één van de beste van de CD.
Wat nu volgt, is een totaal ander stukje muziek en ik krijg dan ook de indruk te maken te hebben met het tweede gedeelte van de CD, die in Spokane opgenomen is en dit nummer "Losing My Pow" heeft niets meer van het progressieve van de eerste songs, want dit is pure country geladen met een vleugje humor.
Gelukkig keert de band terug naar het progressievere genre in "Hard Working Woman", waarin evengoed nog wel country te horen is evenals wat blues invloeden.
"I Just Happen To Be (In Love With You)" heet de volgende song, die weliswaar een beetje rommelig klinkt, maar toch lekker progressief klinkt en in het tweede gedeelte van de song naar de jaren 30-40 neigt.
Pure blues krijg je in "Monday Blues" te horen, maar ja, hoe kan het ook anders met zo'n titel en in "You Say" keert de band terug naar de progressieve rock, die in dit nummer vrij stevig is en fantastisch klinkt.
Daarna hoor je "Trying To Fly", dat weer een prima progressieve rocksong met tempowisselingen is, die gevolgd wordt door "Blue Sky", een luchtig stukje progressieve rock, dat op zijn beurt gevolgd wordt door "Cowboy", een goede rocksong.
Het laatste nummer heet "Searching For The World" en is weer zo'n schitterende lange progressieve rocksong, waarin de band helemaal los gaat.
De CD Sleepy John kan ik maar met één woord omschrijven; Geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten