woensdag 31 augustus 2022

Review: Stone Harbour - Emerges

Gear Fab 2022 (GF-303)

Stone Harbour kwam uit Ohio, Amerika en bestond uit: Dave McCarty - zang, drums en percussie en Ric Ballas - elektrische gitaar, slide gitaar, akoestische gitaar, basgitaar, piano, orgel en stem.
Het duo bracht in 1974 hun enige LP album "Emerges, waarop 10 nummers staan, via hun eigen Stone Harbour Records uit in een oplage van 500 stuks en na de uitgave van het album, besloot het duo een complete live band samen te stellen.
Een jaar leter werd de band ontbonden en begon het duo aan hun tweede album te werken, maar door brand gingen de originele master opnamen verloren.
Gelukkig had Ric Ballas een kopie van de opnamen en wie weet, krijgen we die ooit ook nog eens te horen.

De LP "Emerges" uit 1974, die door Gear Fab op CD is her uitgebracht, begint met "You'll Be A Star" en hierin speelt Stone Harbour een mooie vrij rustige licht psychedelische folk song, die tempowisselingen heeft en iets na de helft van het nummer meer snelheid krijgt, waarna het duo "Rock & Roll Puzzle" ten gehore brengt en een vrij heftige rock nummer met een gemiddeld tempo en experimentele progressieve rock en spacerock invloeden speelt.
Dan volgen "Grains Of Sand", een stevig progressief rock nummer, dat met een gemiddeld tempo start, om na korte tijd over gaat in een prachtige vrij rustige song met lichte psychedelische klanken, "Summer Magic Is Gone", een rustige folk song met een aangenaam ritme en "Stones Throw", een kort instrumentaal stukje muziek, dat in eenrustig tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen de nummers van kant 2 van de LP, waarvan "Thanitos" het eerste is en daarin speelt de band een rustig nummer met een terugkerend ritme en experimentele invloeden en deze wordt gevolgd door "Still Like That Rock & Roll", een uptempo rock song met een aanstekelijk dansbaar ritme, die tegen het einde acid rock invloeden krijgt en "Ride", een progressieve rock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.
Verder volgen "Dying To Love You", een rustige folk song met een terugkerend ritme en "Workin For The Queen", een stevige rock song met acid rock invloeden en een gemiddeld tempo, die live opgenomen klinkt.

Er komen steeds meer onbekende bands uit Amerika boven water door speurwerk van Gear Fab eigenaar Roger Maglio en ook het album van Stone Harbour is weer zo'n band, die halverwege de jaren 70 een uitstekende plaat uitbracht en nu via dit label op CD is verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten