zaterdag 9 januari 2016

Review: Robbie The Werewolf - At The Waleback

Gear Fab-2016 (GF-277)

Clyde Edgar "Robbie" Robison werd 27 januari 1938 te Kennet, Missouri, Amerika geboren en deed, net zoals zoveel Amerikanen zijn militaire diensttijd in Vietnam.
Nadat hij een motor ongeluk had en daardoor infectie aan zijn been opliep, werd hij uit militaire dienst ontslagen en kreeg hij een klein pensioen.
Tevens had hij last van zijn bloedsuikerspiegel, waardoor zijn gemoedsstemmingen nogal wisselden.
Vanaf de tijd, dat hij zich in Seattle vestigde, begon hij zijn alternatieve persoonlijkheid The Rocking Werewolf te ontplooien, die een parodie was op de rock & roll, die gemixt werd met thema's van universele monster films van de jaren 30 en 40.
Tegen de tijd dat de folk muziek zijn hoogtepunt bereikte, woonde hij in een appartement boven het Circe's Cup koffie huis, waar zijn Robbie The Werewolf  act gedurende enkele maanden van 1961 een populaire attraktie werd.
Hij schreef zijn eigen songboek en voorzag zijn teksten, die een parodie waren op folk song, van illustraties, die hij uit printte en na zijn optredens verkocht.
Tijdens één van die optredens ontmoette hij zijn eerste vrouw, Louise Camille, met wie hij in 1962 trouwde, maar een jaar later, na de geboorte van hun zoon, al scheidde.
Na de scheiding vertrok hij naar de San Francisco Bay Area en kwam in de folk scene tussen Marin en Sausalito terecht, waar hij Barbara Moyer ontmoette, een begenadigde zangeres, waarmee hij niet alleen ging samen werken in het koffiehuis circuit, maar ook mee trouwde.
Ze gingen aan de zuid baai in Hawthorne wonen en speelden soms als trio met één van hun muzikale folk vrienden, maar om serieus geld te verdienen ging Robbie werken bij de lokale Mattel speelgoed fabriek.
Één van de clubs waar ze veel optraden was de Waleback, vlak bij Venice Beach te Santa Monica en het was op een avond in 1964, dat Robbie's solo act werd ontdekt door technicus Reice Hamel, die nu bekend  staat als een pionier op het gebied van live opname technieken.
Van de opnamen, die daar gemaakt werden, staan er 13 eigen composities op de CD "At The Waleback", die door het Gear Fab label is uitgebracht.

De CD start met "Vampire Man", dat met een aankondiging begint, waarna Robbie een humoristische folk song ten gehore brengt, zichzelf daarbij begeleidend op gitaar en dit nummer wordt gevolgd door "Drums And Guns", een schots klinkende folk song, die een hoog meezing gehalte bevat.
Daarna speelt hij "My Little Brother", een lekker in het gehoor klinkende folk song met een aanstekelijk ritme, waarna "Frankie-Stein" volgt en daarin speelt hij een song in de stijl van Trini Lopez's "If I Had A Hammer", died net als alle andere songs vooraf gegaan wordt door een uitleg over de songs.
Dan volgt "That Judge", een heerlijke vrij heftig gespeelde folk song, die gevolgd wordt door "Censored Man", waarin Robbie een lekker swingende song speelt, die uiterst dansbaar is.
In "Count Dracula" speelt hij een vrij rustige song humoristische song en in "Lucifer" een korte snelle folk song, terwijl de folk song "Streets Of Transylvania" nog korter is en nog geen minuut duurt.
Het volgende nummer heet "Rockin' Werewolf" en daarin speelt hij een geweldig swingende rock song, waarna hij vervolgt met "Inside Story Of Flamenco", een flamenco nummer, waarin, behalve het verhaal over de muziek, ook uitstekend gitaarspel te horen is.
vervolgens speelt hij "Tip Toe Through The Wolf Bane", een persiflage op het nummer "Tiptoe Through The Tulips" van Tiny Tim, om af te sluiten met "Censored Dooley" en ook dat is een persiflage en wel op het nummer Tom Dooley".

De live CD "At The Waleback" van Robbie The Werewolf, die overigens in juli 2000 gestorven is, is er eentje waar je als muziekliefhebber niet om heen kan en staat vol heerlijke folk songs, die vergezeld gaan van een grote dosis humor en ik kan dan ook verder nog opmerken, dat Roger Maglio er opnieuw in geslaagd is een uitstekende plaat te lokaliseren, om deze op zijn Gear Fab label uit te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten