donderdag 1 augustus 2013

Review: The Crazy People - Bedlam

Gear Fab 2000-(GF-156)

Over The Crazy People is nauwelijks iets bekend, behalve dat de band hoogst waarschijnlijk uit kwam en bestond uit Ludie Priesman, Jack Millman, Frank Morris, Ralph Morris en Johnny Kitchen.
De band bracht in 1968 de LP Bedlam via het Condor label uit, waarop 10 nummers staan en de eerste daarvan heet "Parade At The Funny Farm".
Dit is meteen de langste song van de plaat en duurt bijna acht en een halve minuut.
Het nummer bevat een mix van comedy, soul, voordrachtskunst, progressieve rock, psychedelische muziek en klassiek en kent enkele overschakelingen tussen de verschillende delen van de song, die bij tijd en wijle geweldig klinkt.
Daarna volgt het 32 seconden durende "Head Amusement", dat uit kermisklanken bestaat, waarna "Raunchy Boog-A-Loo", een instrumentaal soul nummer, te horen is.
In "After Six" is een lekker in het gehoor klinkende pop song, die voordrachtskunst bevat en gevolgd wordt door "The Truth", een fantastisch progressief rock nummer.
Dan is het tijd voor het volgende nummer, getiteld "Head Games And Other Assorted Crap", waarin de spot gedreven wordt met enkele bekende songs en hierin speelt de band weer diverse stijlen muziek door elkaar, zodat het geheel een nogal chaotische indruk achter laat, maar ook laat de band vanaf de helft van de song horen, serieuze schitterende pop te kunnen spelen.
Het volgende nummer heet "Head Job", een met jazz invloeden gespeelde pop song, waarin de tekst gesproken wordt en die tegen het eind een op mondharp gespeeld stukje muziek bevat.
Met "Happy Academy" speelt de band weer een mix van verschillende stijlen, waaronder musical, maar er zijn ook nu weer kermisklanken te horen en staat een korte sketch aan het eind.
"Trans Luv Airlines" is een humoristisch nummer met gesproken tekst, dat over gaat in een swingende song, die me lichtelijk aan de muziek van The Monkees doet denken en aan het eind weer iets extra's mee krijgt in de vorm van speeldoos klanken.
Het laatste nummer heet "Let's Split" en ook dit is een uitstekend klinkende pop song met psychedelische invloeden en opnieuw gebruikt de band hier de kermis klanken.
"Bedlam" van The Crazy People is één van de vreemdst klinkende albums, die op het Gear Fab label zijn uitgebracht en de muziek is niet de doorsnee muziek, die ik gewend ben van dit label, maar desondanks klinkt deze uitstekend en ik kan iedereen dan ook aanraden de CD eens te beluisteren, om zo een andere kijk op muziek te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten