vrijdag 22 februari 2013

Review: Sweet Marie - Stuck In Paradise

Gear Fab 2001-(GF-172)

In 1969 werd te Honolulu, Hawaii de band Sweet Marie opgericht, doordat tekstschrijver, muzikant en producer bij Capitol Records Prince Teddy, het idee kreeg een rock & roll trio te beginnen, waarin ook psychedelische rock gespeeld werd en ook harmonische klanken moest hebben.
Hij benaderde opname technicus, sologitarist Sonny Lathrop met dat idee en samen haalden ze drummer Willy Bims over met hen mee te doen.
Bims was drummer geweest op de meeste door Tommy Boyce en Bobby Hart geschreven hits inclusief de meeste opnames van The Monkees.
De band begon in Hollywood op te treden tijdens de late uren en al snel hadden ze een een contract als huis band  in de beroemde Studio City nachtclub "The Point After" te Waikiki, Hawaii op het eiland Oahu.
De band begon kort na aankomst in Hawaii met het opnemen van hun debuut album "Sweet Marie 1", dat in 1970 via het Yardbirds Records label, waarop hun single "Remember Mary" stond, die de eerste plaats haalde in Hawaii en daardoor ook op het vaste land de aandacht trok en hen een contract met het Liberty label op leverde.
Dat resulteerde in een uitgebreide toer en nadat de band in 1971 in Hawaii terug was en nationale bekendheid had verworven, werd ze de huis band van een club,
Captain Nemo genaamd en genoemd was naar een figuur uit het boek 20.000 miles onder de zee van Jules Verne.
Kort daarna begon Sweet Marie met het opnemen van songs voor hun tweede album "Stuck In Paradise", dat in de Commercial Studios te Honolulu, Hawaii gebeurde en nog in 1971 werd uitgebracht.
Begin 1972 heropende "The Point After" haar deuren als "Sweet Marie's", die gelegen was in het hart van de internationale markt plaats te Oahu en werd de meest succesvolle club van Hawaii, die elke avond stampvol zat met mensen, die een glimp van de band op wilden vangen, die de plaats tot een hit maakte.
Het album klom spoedig tot de bovenste regionen van de hitparade en het nummer "Stella's Candy Store" werd de grootste hit van de band, maar deze keer internationaal, waardoor ze hun opwachting op TV maakten, commercials gingen maken en op traden op het Crater Festival in Hawaii met Carlos Santana en andere bands als The Rascals.
In 1973 nam de band zijn derde album op, die niet uitgebracht zou worden en eind van dat jaar ging de band door meningsverschillen uit elkaar.
De LP/CD "Stuck In Paradise" bevat 11 nummers, waarvan de titel song de eerste is en in dit nummer speelt de band een lekker in het gehoor klinkende mix van Zuid-Amerikaanse ritmes en pop in een niet al te hoog tempo.
De volgende song is een stuk heftiger en hierin maakt de band een prima mix van pop en progressieve rock en in "My Little Angel" krijg ik een erg mooie ballad te horen, waarbij de zang ingetogen klinkt.
Daarna volgt er een uitstekende opgewekte song, "Hortense The Hippie", genaamd, waarin het mee zing gehalte erg groot is, waarna ik een song hoor met soul invloeden, getiteld "Do Do (Find Me A Way)" en deze swingt als een trein.
Dan volgt de single "Stella's Candy Store", die experimenteel begint en over gaat in een swingende mix van Zuid-Amerikaanse ritmes en progressieve rock,
waarbij het ritme door de drums bepaald wordt en er bij tijd en wijle scheurend gitaarwerk te beluistern valt.
Ook "I Got That Feelin'" bevat een lekker dansbaar ritme en deze song heeft eveneens invloeden uit de progressieve rock en Santana achtige ritmes.
In "Another Feelin'", een vervolg op de vorige song speelt Sweet Marie een vrij rustige song met Zuid-Amerikaanse ritmes in de stijl van Santana met geluiden van een golvende zee op de achtergrond.
Met "I Want Your Woman" blijft het tempo niet al te hoog en deze prima klinkende pop song wordt gevolgd door een nummer, dat "Drum Solo" heet en zoals te verwachten was, speelt Willy Bims hierin een drumsolo en doet dat op een geweldige manier in wisselende ritmes.
Het nummer "Changes" is de laatste song van de LP/CD en hierin zit een swingend soul ritme, dat gemixt met progressieve rock klanken, de song schitterend laat klinken en stil zitten is dan ook onmogelijk.
De LP/CD, "Stuck In Paradise" van Sweet Marie klinkt uitstekend en is een aanrader voor iedereen, die van muziek houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten