vrijdag 20 juli 2012

Review: Neutral Spirits - Neutral Spirits

Gear Fab 2003-(GF-198)

Neutral Spirits ontstond aan het eind van de jaren 60 in Decatur, Tennessee, waar een stel jonge teenagers beïnvloed werden door de muziek van bands als The Rolling Stones, Doors en Cream.
In 1970 besloten 2 school vrienden een band op te richten, dat waren Mike Gable, die al op jonge leeftijd gitaar had leren spelen en Mike Henry, die gitaar leerde spelen van zijn oudere broer Calvin, die behalve basgitaar ook saxofoon speelde en samen met hun andere broer, Rex, die drummer was, in de woonkamer van hun ouders muziek maakte.
Dit viertal besloot haast elke avond te oefenen en binnen korte tijd zochten ze al optredens, maar omdat ze nog geen naam voor de band hadden, besloten ze in het woordenboek te kijken en daar vonden ze de naam Neutral Spirits, die makkelijk uit te spreken was, makkelijk te onthouden en ze hoefden de naam niet te veranderen als ze in de kerk speelden, waar ze als begeleidingsband voor de moeder van de broers Henry fungeerden.
Als vijfde lid kwam Mickey Debusk, een high school vriend, bij de band als zanger / gitarist.
De band speelde in hun beginperiode op privé feesten en talentenjachten en later deden ze mee aan bandjes wedstrijden en speelden ze op partijen waar geld voor goede doelen ingezameld werd.
Hun eerste echte optreden was in een lokale pizza zaak, waar ze ieder 5 dollar en een gratis maaltijd verdienden, maar daarna begon het pas echt, want ze werden huisband bij de lokale rolschaatsbaan, waar ze vanaf 9 uur 's avonds tot middernacht optraden.
De publieke belangstelling voor de band werd steeds groten en daarmee ook de vraag naar het maken van een plaat.
Mike Gable, schreef al een tijd eigen nummers, die ze ook op hun repertoire hadden staan en Calvin was al diverse keren de studio in geweest als basgitarist voor verscheidene gospel opnamen en wist wie ze moesten benaderen om een LP op te nemen.
Hun album werd in 1972 in de Melody Studios te Atlanta opgenomen onder leiding van Johnny Carter (Papa John), in een oplage van 500 stuks gemaakt en tijdens hun optredens verkocht, maar de meeste exemplaren (350 stuks) gingen in 1985 tijdens een brand verloren.
Na de LP te hebben opgenomen, bleef de band nog verscheidene jaren bestaan, totdat de één naar college ging en de ander trouwde en de band daardoor geen tijd meer had om te oefenen en de optredens minder werden en de leden daarom besloten dat het wel genoeg geweest was, waardoor Neutral Spirits uit elkaar ging.
De LP Neutral Spirits, die via het Regency label werd uitgebracht bevat slechts 8 nummers en start met "Flying".
Dit is een prima klinkende popsong met een politiek getinte tekst, die gevolgd wordt door het langste nummer van de LP / CD, getiteld "Power City", een geweldige progrocksong, met een telkens terugkomend ritme, dat op den lange duur hypnotiserend begint te werken.
Vervolgens hoor ik "Look What You Done To Me", een progrocksong, waarin de zangers ieder tegelijkertijd hun eigen teksten zingen, iets dat behoorlijk moeilijk is, want je hebt meestal de neiging om met de ander mee te zingen.
Daarna volgt "Speak Freely", een heerlijke poprocksong, waarin wat countryrock invloeden zitten, die gevolgd wordt door het ruige instrumentale "Science Void".
"Holding On" is een swingende popsong en "Can't Leave It This Way" een lekkere stevige rocksong, die hier en daar qua zang wat amateuristisch klinkt, maar verder gewoon prima is.
Het laatste nummer heet "I'm Calling Chicago" en is een goede popsong, die net als de rest van de songs in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
De LP  /CD Neutral Spirits is een lekker in het gehoor klinkende plaat, die helaas wat aan de korte kant is met slechts 27 minuten aan muziek, maar desalniettemin is deze het beluisteren meer dan waard.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten