vrijdag 10 februari 2012

Review: Gandalf The Grey - The Tin Angel

Gear Fab 2004-(GF-212)

Chris Wilson uit Glen Cove maakte tussen 1966 en 1969 verscheidene opnames onder de naam Gandalf The Grey, die niet uitgebracht werden en bekend zouden worden onder de namen The Tin Angel Sessions(8 songs in 1968) en What's The Excuse Sessions(11 songs in 1969).
Zijn eerste sessies echter, waar hij maar 2 nummers speelde, staan te boek als 4 Of Us Sessions en werden in 1966 opgenomen door de eerste band van Chris.
Al deze songs zijn op 1 CD gezet om een zo goed mogelijk overzicht te geven van zijn muziek en daarbij staan wat notities, die Chris maakte bij de songs.
De CD begint met The Tin Angel Sessions uit 1968 en het eerste nummer heet "The Tin Angel, Part 1", dat een vrij rustige song is in singer / songwriter stijl, gevolgd door "The Carnival", een up-tempo poprocksong, waarin Chris beschrijft hoe het was om voor het eerst stoned te worden samen met zijn band op een kamer in Jones Street te New York City op 17-18 jarige leeftijd.
Dan volgt het heerlijke psychedelische "(Yesterday Comes) Before Tomorrow", dat op zijn beurt gevolgd wordt door "This Is How I Think Of You", een prachtige ballad, die hij voor een speciaal iemand schreef, maar nu opgedragen wordt aan alle blondjes.
"I Wonder Where They're Going" is een prima popsong en is één van zijn religieuze songs, waarin hij op zoek gaat naar God.
Ook de volgende song "What's The Excuse" is een rustig singer / songwriter nummer met een prettig ritme en melodie.
De song "The Sun Is Down" werd in het huis van zijn ouders in Jefferson Street 23 te Glen Cove geschreven en gaat over de ervaring, die hij op deed, nadat hij zijn buurmeisje in nachtjapon zag en het verschil opmerkte tussen nachtkleding voor jongens en meisjes, wat hem meteen een verliefdheid gaf.
Ook "Down The Stairs" gaat over de liefde en dit is een lekker in het gehoor klinkende popsong, waarmee The Tin Angel Sessions afgesloten wordt.
The What's The Excuse Sessions is het volgende deel van de CD en er werden verscheidene nummers gespeeld, die ook al tijdens de Tin Angel Sessions opgenomen werden, te beginnen met "The Tin Angel", die door toevoeging van orkest een stuk voller en mooier klinkt en dit zou de uiteindelijke versie worden.
Net als in de vorige song is ook door toevoeging van orkest "(Yesterday Comes) Before Tomorrow" een stuk veranderd, alleen vind ik het resultaat hierop een stuk minder, want het psychedelische verliest hierdoor aan kracht.
"Shadow Of Tomorrow" is een schitterende pure popsong en de uitvoering van "This Is How I Think Of You" met orkest, is fantastisch, maar de instrumentale versie van "What's The Excuse" spant de kroon.
Dan volgt de versie van "Shadow Of Tomorrow" met orkest en ook nu weer is goed te horen, wat een verschil een orkest kan maken, want het pure is er helemaal af en in plaats van beter, wordt deze versie minder goed.
In "Lavender Girl" hoor je de band een rustige, maar rommelige popsong spelen en "Go And See", is een aardige popsong, die niet tot één van de beste van de band gerekend kan worden.
Een stuk beter is "See Beyond The Sea", waarin de singer  /songwriter kwaliteiten van Chris weer naar boven komen en "Pocket Full Of Dreams" is eveneens een lekkere singer / songwriter song met een rustig tempo en met "Let The God Of Peace", een rustig religieus nummer, worden deze sessies be-eindigd.
The 4 Of Us Sessions wordt de CD afgesloten en de eerste van de 2 songs, die op single zou verschijnen in 1966, heet "I've Heard It Said" en is een lekkere popsong met een goed klinkend afwisselend ritme, dat een vervolg krijgt in "Beauty Of The Sky", dat in dezelfde stijl gespeeld wordt.
De CD van Gandalf The Grey klinkt lekker en ondanks enkele mindere songs is het een prima tijdsdocument, dat zeker verdiend te worden beluisterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten