dinsdag 30 maart 2021

Review: Crystal Syphon - Family Evil . Elephant Ball

(GF-297)

Crystal Syphon uit Merced, Californië, Amerika werd in 1965 onder de naam The Morlochs opgericht, maar al snel veranderde de bandnaam in Crystal Syphon en onder deze naam bestond de band van 1966 tot 1970.
De band bracht na hun bestaan 2 albums via Roratorio Records uit, waarvan "Family Evil" op 25 mei 2012 en "Elephant Ball" op 29 mei 2015 en op 1 februari 2021 verschenen beide albums als 2CD via Gear Fab Records.
Crystal Syphon bestond tijdens de opnames van deze albums van 1967-1969 uit: Tom Salles - zang en sologitaar, Jim Sanders - zang en sologitaar, Jeff Sanders - zang, percussie, drum en orgel, Dave Sprindel - zang, orgel, percussie en keyboards, Bob Greenlee - basgitaar, Andy Daniel - drums en Marvin Greenlee - drums, waarbij nog te vermelden is, dat "Winter Is Cold" (nummer 11 op CD1) in 2008 opgenomen werd.

Het album "Family Evil", dat 11 nummers bevat, begint met "Marcy, Your Eyes", een mooie, vrij rustige, licht psychedelische song met een terugkerend ritme en fuzzrock  invloeden, waarna "Paradise" volgt, een prachtige pop song met prima samenzang, die invloeden van de muziek van The Byrds heeft.
Daarna volgen "Have More Of Everything", een heerlijke licht psychedelische song met een gemiddeld ritme en een hoog meezing gehalte, "Try Something Different", een puike licht psychedelische song, die sterke invloeden van The Beatles bevat en in een niet al te hoog tempo wordt  gespeeld en "Fuzzy And Jose", een fantastische psychedelische pop song met een gemiddeld tempo, die halverwege over gaat in een lager tempo.
In "Are You Dead Yet" speelt Crystal Syphon een swingende uptempo rock song, die aanzet tot dansen, waarna "In My Mind" volgt en de band weer een prima pop song in een gemiddeld tempo speelt, die gevolgd wordt door het titel nummer van de plaat, "Family Evil", een progressieve rock song met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk  terugkerend ritme en tempowisselingen.
Dan volgen "Fails To Shine", een dansbare pop song met een aanstekelijk ritme, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en enkele subtiele tempowisselingen heeft,  "Winter Is Cold", een uitstekende licht psychedelische progressieve rock song met een aanstekelijk ritme en in "Winter Is Cold" uit 2008 speelt de band dit nummer  nogmaals, dat dezelfde uitstraling heeft als het origineel uit 1968.
"Elephant Ball", dat 9 nummers heeft, start met "Dawn Sermon", een korte progressieve rock song met een gemiddeld tempo en lichte invloeden van rhythm & blues, die gevolgd wordt door "For All Of My Life", een prima rustige song met Britse invloeden en "Tell Her For Me", eveneens zo'n rustige song, die lichte psychedelische invloeden bevat en een aanstekelijk ritme heeft.
Daarna volgen het titel nummer "Elephant Ball", een fantastisch instrumentaal progressief rock nummer, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, "Sing To Me", een geweldige licht psychedelische song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een hypnotiserend ritme bevat en "It's Winter", een heerlijke swingende uptempo psychedelische rock song, die een zeer dansbaar ritme heeft.
Verder volgen "Snow Falls", een uptempo rock song, die een aanstekelijk ritme heeft, waarbij stil zitten geen optie is, "Don't Fall Brother", een uptempo rock song met invloeden van jazz, soul en rhythm & blues, die swingt als een trein en "There Is Light There", een swingende progressieve rock song met een aanstekelijk terugkerend ritme, dat aanzet tot dansen.

De 2CD "Family Evil" / "Elephant Ball" van Crystal Syphon is weer zo'n fantastische uitgave van Gear Fab, die vol staat met progressieve psychedelische rock en deze mag dan ook in geen enkele collectie van een jaren 60 muziek verzamelaar ontbreken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten