maandag 19 oktober 2020

Review: The Oxfords - A Classic Philly 60's Band

Gear Fab, 2020 (GF-295)

The Oxfords was een band uit Mt. Airy en East Oak Lane, Philadelphia, Amerika, die bestond uit: Steve "Wild Billy" Silver - zang, Steve "Fontz"Gelfand - basgitaar, Joe "Thumper" Naselow - drums, Gary ""Crainers" Stanley - sologitaar en zang, Ivan "Van" Taub - slaggitaar en zang en Byron "Fingers" Blau - keyboards en zang.
De band was ontstaan na het zien van een optreden van The Beatles in The Ed Sullivan Show in 1964, waarna The Oxfords naast het maken van covers, ook eigen nummers begonnen te schrijven en al spoedig hadden ze een manager (Billy Rosen), die hen aan een platencontract hielp bij Grand Records.
Nadat ze kleine radio hits hadden met enkele songs, volgden ook de optredens en na het winnen van een bandjes wedstrijd werden ze de huisband van de nieuwe  "Hullabaloo" onder de 21 club.
In de jaren daarop verschenen er nog enkele singles, maar na het afstuderen van high school, gingen de bandleden ieder naar andere gebieden in het land om een vervolgstudie te doen, waardoor de band uit elkaar ging.
Na 50 jaar kwamen de bandleden voor een reünie bijeen in een video boodschap om hun Gear Fab uitgave te vieren, die 14 nummers uit de periode 1964-1967 bevat, waarvan er 8 op single waren verschenen, waarvan 6 bij Grand Records en 2 bij ABC-Paramount en er 6 onuitgebracht werden.

Het eerste nummer is "Did You Ever Get My Letter?", waarin The Oxfords een prachtige Mersey beat song in de stijl van The Beatles in een niet al te hoog tempo spelen en deze wordt gevolgd door de B-kant van de single, getiteld "I'm Only A Man", dat eveneens een prima beat song in een gemiddeld tempo is.
Daarna volgen "It Serves You Right", een lekker in het gehoor klinkende uptempo song, die aanzet tot dansen en de B-kant "Only Me", een heerlijke uptempo beat song met een aanstekelijk dansbaar ritme.
Dan volgt de laatste single voor Grand Records, waarvan "Don't Be A Dropout" de A-kant is en de band een vrolijk klinkende song ten gehore brengt, die gevolgd wordt door "Dont Play That Song", een mooie cover van de Ben E. King song, die een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Op het nummer "Help Me (Understand)", de A-kant van hun ABC-Paramount single speelt de band een opgewekt klinkende song, die aanzet tot dansen, die The Beatles cover "You Won't See Me" als B-kant heeft en deze wordt met zorg nagespeeld en klinkt dan ook uitstekend.
Dan volgen de onuitgebrachte nummers, waarvan het eerste "Without You" is en hierin speelt The Oxfords een prima pop song in een gemiddeld tempo, waarbij de Britse invloeden vervangen zijn door Amerikaanse en in "If You Really Care" speelt de band een song met invloeden van The Everly Brothers.
Vervolgens is het de beurt aan "Love Put Me Under", een heerlijke aanstekelijke uptempo song en "Even True Love Can Die", een schitterende uptempo beat song met enkele tempowisselingen en lichte invloeden van Bo Diddley.
Verder speelt de band "You're Mine", een song in een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme en "Help Me (Understand)", een puike vrolijk klinkende uitvoering van dit op single verschenen nummer, die daar niet veel voor onder doet.

"A Classic Philly 60's Band" van The Oxfords is zo'n fantastische CD, waarin de muziek je terug voert naar de jaren 60 en ook nu weer is Roger Maglio er in geslaagd een onbekende band even in het voetlicht te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten