vrijdag 11 januari 2013

Review: The Cosmic Travelers - Live At The Spring Crater Celebration

Gear Fab 2013-(GF-263)

The Cosmic Travelers was een band uit Los Angeles, California en bestond uit: Jimmy McGhee - sologitaar en zang, Dale "Mule" Loyola - drums en zang, Joel Christie - basgitaar en zang en Drake Levin - sologitaar en de bandleden hadden allen een andere muzikale achtergrond.
Jimmy had met Etta James en Gene Redding gespeeld, Dale had opnames gemaakt met de band Hook, Joel en Drake hadden met Lee Michaels opnames gemaakt en Drake was eerder sologitarist bij Paul Revere And The Raiders geweest en speelde later in The Brotherhood.
Ongeveer begin jaren zeventig werd de band opgericht en op 1 april 1972 werd hun optreden tijdens de Spring Crater Celebration in de Diamond Head Volcano te Oahu, Hawai opgenomen en dat zelfde jaar in een oplage van 1000 stuks uitgebracht via het Volcano label.
De plaat bevat 6 live songs, waarvan "Farther Up The Road" het openingsnummer is en na de aankondiging van een van de organisatoren begint de band te spelen en laat me met de eerste tonen meteen aan een andere geweldige Amerikaanse band, genaamd Grand Funk Railroad,  uit die periode denken.
Het nummer bestaat uit een mix van funk, rock en progressieve rock en swingt als een trein en ook de volgende song "Move Your Hands" bevat die ingrediënten en het is dan ook onmogelijk stil te blijven zitten en niet te genieten van deze schitterende muziek.
De volgende song heet "Jungle Juice" en is een song die een erg swingend rimte heeft, dat aanzet tot dansen, waarbij me opvalt dat de zang hierin veel soul bevat en in "Look At You Look At Me", de langste song van de CD, laat de band weer zo'n geweldige progressieve rock song horen, waarin sologitarist Jimmy McGhee de hoofdrol voor zich opeist door een uitstekende solo te spelen.
In "Soul" gaat de band verder met het spelen van aan Grand Funk Railroad gerelateerde muziek en opnieuw hoor je de band hier een fantastisch stukje swingende progressieve rock met soul invloeden neer zetten, waar je als fervente liefhebber van dit genre van uit je bol gaat.
Met het laatste nummer, dat "Soul Reprise" heet, gaat de band nog even verder met voorgaande song en aan het eind van dit nummer laat de band me met een voldaan gevoel achter en ik wil dan ook maar één ding: More!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten