zondag 11 augustus 2013

Review: Psychedelic Crown Jewels - Vol.3

Gear Fab 2000-(GF-155)

Voordat Roger Maglio met de serie Psychedelic States begon, bracht hij eerst 3 CD's onder de noemer Psychedelic Crown Jewels uit.
Op Vol.3 staan 27 nummers van 21 bands en het eerste nummer daarvan komt van The Psychotics uit Charlotte, North Carolina, die in 1967 hun single "(I'm) Determinated", een lekker in het gehoor liggende garage poprock song, via het Uptown label uitbrachten.
The Cobblestones uit Bloomington, Indiana, staan met 3 songs op de CD, waarvan "Down With It", een instrumentaal bluesrock nummer,  uitgebracht in 1967 door het Mobie label, de eerste is, dat erg veel lijkt op de song "Bo Diddley" en "Flower People", een psychedelische pop song, uit 1968, de volgende, terwijl "I'll Hide My Head In The Sand", een prima swingende pop song uitgebracht in 1967 door het Den-Ric label en in 1968 door het Mobie label, de laatste is.
Ook The Shades uit Akron, Ohio, staan met meerdere songs op de CD; "I Need You", een uitstekende garage poprock song uit 1966, uitgebracht via Encore en "With My Love", een lekkere garage rock song, die hier en daar op "Gloria" van Them lijkt, is daar de andere kant van.
Een andere band, waarvan er meer dan 1 song op de CD staat, is The Apolloes, die in 1965 "Laugh In My Face", een geweldige licht psychedelische poprock song, via het Soupa label zagen verschijnen met als B-kant "Hey", een uitstekende beat song, die lichtelijke Rolling Stones invloeden kent en nadat de band de naam veranderd had in The Swinging Apolloes maakten ze de single "Chained & Bound", een heerlijke psychedelische pop song voor het SAC label in 1967.
De volgende band, waarvan er 2 songs op de CD staan heet "The Wylde Heard, die uit Peoria, Illinois, kwam en hun single "Stop It Girl", een schitterende psychedelische rock song, die "Take It On Home", een prima licht psychedelische pop song, via het Feature label uitbrachten in 1966 en Philips dit nogmaals zagen doen in dat zelfde jaar.
The Chimes uit Dothan, Alabama, maakten in 1968 het fantastische rock nummer "#38" voor het Matrix label en The BarkingSpyders uit Dallas, Texas, maakten in 1966 voor het Audio Precision label de single "I Want Your Love", dat wel iets weg heeft van Mink Deville's "Spanish Stroll" en "Hard World" als B-kant had.
"Love Her So" is een lekker klinkende pop song van The Sole Survivors uit Fitchburg, Leominster, Massachusetts en werd in 1966 door het Cori label uitgebracht.
UIt Ann Arbor, Michigan, kwam Five Bucks, die via het Omnibus label in 1966 hun single "I'll Walk Alone", een schitterende psychedelische poprock song op de markt bracht met "So Wrong" als achterkant.
Ook Purple Passage kwam uit Michigan en wel uit Grand Rapids en deze band maakte het fantastische "Beyond Reality", dat swingt als een trein en progressief klinkt, voor het Sound Associates label in 1967 met "Lost Childhood" als B-kant.
The Pebbles uit St.Petersburg, Florida, hadden in 1965 het nummer "Endless Tears" opgenomen en op het label RPH van hun producer Ralph P. Hitchcock uitgebracht en The King's English uit Columbus, Illinois maakte in 1966 het nummer "It Could Be Bad", een heerlijke poprock song voor het Prism label.
In 1967 bracht het Panorama label de single "I Need Her" / "I Can't Make It", een swingende progressieve rock song van The Ceptors uit Washington uit.
Een jaar eerder, in 1966 dus, maakte String & The Beans uit Birmingham, Alabama, de fantastische pop song "Come Back To Me", die via het Fat City label verscheen en in 1967 verscheen via het AMS label de single "Why", een uitstekende beat song, van The Different Parts uit Abbeville, Louisiana.
Waar The Chocolate Telephone Pole vandaan kwam is onbekend, maar feit is wel dat deze band eind 1966 de single "Let's Tranquilize With Color", een heerlijke pop song, via het J.O.D. label van Jack O' Diamonds uitbracht.
Op het Hemphil label verscheen in 1968 het nummer "Just A Driftin'", een lekkere psychedelische pop song , van The Movement, die waarschijnlijk uit Midfield, Alabama kwam.
Group Therapy kwam oorspronkelijk uit Nederland en verhuisde in eerste instantie naar Australië en daarna, in 1965, naar Amerika, waar de band in 1966 de single "Silhouetted summer Dream", een Merseybeat achtige song, via het Parasonic label uitbracht.
Uit Bay City, Michigan kwam Bed Of Roses, die via het Tea label in 1968 de garage rock song "Quiet" uitbracht en in 1967 bracht het National Records label de single "Inside Of Me", een schitterende psychedelische garage rock song, uit van The Whazoos uit Wilkes-Barre, Pennsylvania.
De laatste song komt van The Muffetts uit Hurricane, West Virginia en heet "Lost", een prima pop song, die bij het Counterpart label verscheen in 1968.
Net als de Psychedelic States serie staat Psychedelic Crown Jewels - Vol.3 vol geweldige songs van bands uit lang vervlogen Amerikaanse tijden en is dus voor liefhebbers van jaren 60 muziek een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten