vrijdag 27 juli 2012

Review: Psychedelic States - Texas In The 60s Vol.1

Gear Fab 2003-(GF-197)

In de serie Psychedelic States, staat deze keer Texas In The 60s Volume 1 centraal en hierop staan 16 bands met 18 songs.
De CD begint met The Elastic Prism uit Houston, de eerste band waarvan er 2 nummers op de CD staan en "Time hange", een song uit 1968, is een prima garagerocksong, die "In The Garden" als B-kant had, die in de Andrus Studios opgenomen en via het Kustom label uitgebracht werd.
Het tweede nummer van de band heet "I Would Have Liked You Anyway" en klinkt heerlijk, maar werd niet uitgebracht.
The Glass Kans kwam eveneens uit Houston en maakte in 1967 de poprocksong "Stick with Her", waarna de naam van de band in Michael veranderd werd en "Caretaker", een psychedelische popsong in Beatles stijl, opgenomen werd in dat zelfde jaar.
Euphoria uit Houston, kwam oorspronkelijk uit Californië en had daar in 1965 een single uitgebracht, maar nadat de band naar Houston verhuisd was namen ze 4 nummers in de Andrus Studios op, waaronder het nummer "Oh Dear, You Look Like A Dog", een schitterende psychedelische popsong met zeer humoristische tekst, waarna ze in 1967 nog  een single via Mainstream uitbrachten en terug verhuisden naar Californië, waar ze in 1969 een LP voor Capitol Records maakten, getiteld "A Gift From Euphoria".
Ook The Pastels kwamen uit Houston en hadden singles uitgebracht via Push en Hickory, maar het nummer "I Wanna Know", een lekkere garagerocksong, die in 1968 opgenomen was, haalde het vinyl niet.
Uit Galveston kwam The Countdown Five, die tussen 1965 en 1969 verscheidene singles uitbracht via Cinema, Pic, Toucan en Cobblestone en dit nummer "Candy", een ruige garagerocksong, werd in 1967 opgenomen.
Uit San Antinio komt de tweede band, waarvan er twee nummers op de CD staan en deze heet The Bubble Puppy.
De eerste van de twee heet "Secrets Of The Golden Shrine" en is een fantastische psychedelische rocksong uit 1969 en de tweede "Keep Your Mouth Shut Once In A While" is een swingende garagerocksong.
Nu volgt er weer een band uit Houston, genaamd A440, die in 1966 opgericht werd en in 1967 hun eerste single uitbracht, het jaar waarin ook het schitterende psychedelische "Narenthelia Glowes In The Dark" opgenomen werd, maar helaas niet werd uitgebracht.
The Nomads uit Houston brachten in 1968 hun single "Three O'Clock" / "Situations", een song die erg veel op "Hello Little Girl" van The Syndicate Of Sound lijkt, via het Orbit label uit.
Uit Temple kwam The Reason Why en in 1966 verscheen hun single "Melinda" / "Don't Be That Way", een prima heftige garagerocksong, via het Sound Track label.
Één van de allereerste hardrock bands is ongetwijfeld Airhead uit Houston, die in 1966 de hardrocksong "You Knock Me Down" opnam.
De volgende band kwam uit Lousiana en wel uit State Line, dat aan de grens met Texas ligt, maar staat toch met het nummer "Shine You Monkey", een lekkere swingende poprocksong met hoog meezing gehalte, op deze psychedelic states.
Vervolgens krijg ik weer een band uit Houston te horen en The Crabs brachten in 1967 hun single "Chase Yourself" / "Bye Bye Little Girl", een heerlijke swingende popsong via het eigen Universal label uit.
Roy Head kwam uit San Marcos en maakte in 1967 de single "Tush Hog" / "(You're) Almost Tuff Enough", een prima mix van garagerock en Bo Diddley en dit nummer doet hier en daar wel wat aan de song "Hey Bo Diddley" denken, maar heeft toch ook een geheel eigen geluid.
Dan volgt er een band uit El Campo, genaamd Pure Jade Green, die al vanaf 1961 bestond als The Jades en van 1962  tot 1967 meer dan 30 singles uitgebracht had.
Pure Jade Green zou van 1967 tot 1972 bestaan en maakte in 1967 het nummer "How's He Gonna Find Me", een met blues invloeden overgoten poprocksong.
De laatste band van de CD komt van Neil Ford & The Fanatics uit, hoe kan het ook anders, Houston en bestond al vanaf begin jaren 60, eerst onder de naam The Ramadas en van 1965 tot 1968 onder hun nieuwe naam The Fanatics.
De band bracht onder die namen verscheidene singles uit, die via diverse labels uitgebracht werden en één van de songs was "She Is All There Is", een prima poprocksong met licht psychedelische invloeden.
Een van de bandleden, Steve Ames, zou later deel uit maken van de eerste ZZ Top formatie.
Ook deze Texas In The 60s Vol.1 is weer zo'n geweldige CD uit de collectie Psychedelic States en kan een prima aanvulling zijn op ieders collectie zestiger jaren muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten